SÖYLEŞİ
Psk. Erkan Aydın

Psk. Erkan Aydın'a Koronavirüs salgını süresince aile içi ilişkilerin nasıl etkilendiğini ve bu sürecin daha olumlu atlatılabilmesi için nelere dikkat edilmesi gerektiğini sorduk.

Cevaplarına göz atmak ister misiniz?

Psk. Erkan Aydın - Profil

Psk. Erkan Aydın

Erkan AYDIN, Psikolog, Aile ve Çocuk Danışmanı. 2003 yılı Near East Üniversitesi Psikoloji Bölümü mezunudur. 2005’de Analiz Psikolojik Danışmanlık Merkezi’ni kurdu. Çalışmalarını aile, birey, ergen ve çocuklar üzerinde yoğunlaştırdı. Bu alanlarda eğitimler ve seminerler verdi. Bireysel psikoterapiler ve aile terapileri uyguladı. 2012’de Kadıköy’de MAİ Psikoloji’yi kurdu. İFTİ Psikoterapi’nin uzmanlara yönelik verdiği EFTA-TIC (Avrupa Aile Terapisi Derneği Eğitim Birimi) tarafından onaylı ‘Aile ve Çift Terapileri’ sertifikası sahibidir. Milli Eğitim Bakanlığı onaylı, sertifikalı aile danışmanıdır.

Profile Git >>

Koronavirüs salgınını yaşadığımız bu dönemde bize kişisel deneyiminizden bahseder misiniz? Hayatınızda neler değişti ve bu değişime nasıl ayak uydurmaya çalışıyorsunuz?

Bazen gelecekle ilgili kaygı, yetersizlik hissi, işim olmadığında, çalışmadığımda değersizlik hissediyorum. Herkes gibi ben de duruma ne kadar hazırlıksız olduğumu anladım. Monoton, kısır bir döneme girdim. Tabii tüm bunların yanında kendimi ve hayatımı sorgulama fırsatı buldum. Amaçlarımda bazı değişiklikler yaptım ve bunlara yeni amaçlar ve hedefler kattım.

Karantina sürecinde aileler birlikte normalden daha çok vakit geçiriyorlar. Bu süreci verimli ve sıkıntı yaşamadan geçirmek için neler öneriyorsunuz? Sağlıklı bir iletişim kurmak için nelere dikkat edilmeli?

Benim kişisel deneyimlerimi aileler de yaşıyorlar. Durumlarının farkında olarak agresif, kırıcı konuşmalardan, inatlaşmadan ve çatışmalardan kaçınmaları gerekir. Aynı durumları, hisleri karşısındaki insanın da yaşayabileceğini idrak ederek destekleyici, ilgili, anlayışlı, samimi ve iletişime açık bir tutum sergilediklerinde daha sağlıklı iletişim kurabilirler.

Psk. Erkan Aydın

Partnerler arası ilişkiyi sağlıklı sürdürebilmek için nelere dikkat edilmeli? Özel alana saygı konusunda partnerlerin tavırları ve davranışları nasıl olmalı?

Sağlıklı insanlar arasında sağlıklı, samimi, doğal ilişkiler olur. Temelleri sağlıklı atılmış bir ilişkide çiftlerin birbirlerinin arzu ve isteklerine cevap vermeleri eşlerin ilişkide yalnız hissetmemelerini sağlar. Bu şekilde doğal akışa set çekilmeyen bir ilişki sağlıklı sürdürülebilir. Tüm bunlar olduğunda çiftler özel alana saygı gösterebilecek bilinçtedirler zaten.

Çocukların bu süreci en az sıkıntıyla atlatması için alınması gereken önlemler nelerdir?

Çocukların kaygılarını arttırmamak adına virüsle ilgili yaşanan ölümlerle ilgili yayınlardan uzak tutmak, bunlar üzerine yanlarında konuşmamak gerekir. Biraz daha otoritenin gevşetildiği arkadaşça yaklaşımlar, gerektiğinde ebeveyn rolünden sıyrılıp kaliteli oyun arkadaşı da olabilmek çocukların süreci daha rahat atlatmalarını sağlayabilir.

Bu süreçte çocukların ruh sağlığını en çok etkileyecek şeyler nelerdir?

Var olan ölümler, virüs haberleri, ailelerin kaygılı, abartılı verdiği tepkiler ve çocuklara karşı yanlış davranışlar çocukları en çok etkileyecek şeylerdir.

Değişen eğitim sistemiyle çocuklar online eğitimden nasıl maksimum faydayı sağlayabilir? Online eğitim süresince çocuklara nasıl bir ortam sağlanmalı?

Ailelerin online eğitim konularında bilgi sahibi olmaları ve çocuklarının anlayamadıkları konuları tespit edip bu konuları onlarla birlikte anlamaları, oturup bu konuları çocuklarına çalıştırıp anlatmaları çocuklarının geri kalmalarını engelleyecektir. Tabi kendi odasında gürültüden uzak, kardeşleri tarafından engellenmediği, aynı sınıf ciddiyetinin odasında da sağlanabildiği bir ortam gerekli.

İçeriğimize gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz =)