Size 5 Önerimiz Var!

 

Young man during therapy at psychologists officeSon yıllarda doktor-hasta ve uzman-danışan ilişkisi çok değişti. Bunda hem teknolojinin geldiği nokta hem de tüm dünya olarak geçirdiğimiz yoğun ve uzun pandemi dönemi etkili oldu. 

Online danışmanlık ve kontrol son dönemde oldukça etkili şekilde kullanılıyor. Bu herkes için kolaylık sağlasa da aynı zamanda uzman-danışan veya hekim-hasta arasına mesafe girmesine de neden oluyor. Peki bu duygusal mesafeyi nasıl kapatabilirsiniz? Sizin için 5 güzel önerimiz var. 


1. Aktif Dinleyici Olun ve Empati Kurun

Hasta ve danışanların en çok şikayet ettiği şeylerden bir tanesi hekim ve uzmanlar tarafından dinlenilmemek ve anlaşılmamak. Bu konuyu şahsi algılamadan kendinizi onların yerine koymaya çalışın. 

Hastanızı/Danışanınızı aktif olarak dinleyerek, onlar hakkında daha fazla bilgi edinebilir, onlara güven vererek gerginliklerini azaltabilirsiniz. Tüm duygularınızı aktif hale getirmeye çalışın, kendinizi onların yerine koyun ve ne söylediğine dikkat edin. Onları anladığınızı hem dile getirin hem de jest ve mimiklerinizle de belli edin.

2. Beden Dilinizi Kontrol Edin  

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, hasta ve danışanları anlamaya çalıştığınızı onlara hissettirebilmek için gerçekten samimi olmalısınız. Bunun için beden dilinizi de devreye sokmanız çok önemi. Tüm jest ve ifadelere söyledikleriniz eşlik etmelidir, çünkü çok aradığımız o hekim-hasta, uzman-danışan güvenini kazanmak esastır.

Rahat bir duruş sergilemek ve biraz öne eğilmek, anlayışlı ve yaklaşılabilir olduğunuzu gösterir. Ayrıca olumlu duyguları jestlerle veya ifadelerle (başını sallamak gibi) desteklemeniz çok önemli. Beden dilimiz düşündüğünüzden çok daha önemli ve etkili olabilir. Bu konu hakkında daha fazla ayrıntıya sahip olmak isterseniz daha önceden yazdığımız “Sağlık İletişiminde Beden Dili” isimli e-kitabımızı inceleyebilirsiniz. 

3. Anlayabilecekleri Dilde Konuşun 

Pek çok hasta ve danışan kullanılan teknik terimler karşısında kendisini yabancı ve uzak hisseder. Siz ne kadar çok teknik terim kullanır ve bunları açıklamazsanız hasta ve danışanlarınız kendilerini size o kadar yabancı hissedecektir. 

Çoğu zaman kendiniz farkında olmadan bu terimleri kullanıyor olabilirsiniz. Bu konuda dikkatli olmaya çalışın. Net bir dil kullanmaya çalışın ve hastanın söylediğiniz her şeyi anladığından emin olun. Zaman zaman anlamadıkları bir şey olup olmadığını sormaya çalışın.

4. İnteraktif Bir Tedavi Sürdürün 

Siz her şeyin iyi gittiğini biliyor olabilirsiniz ya da böyle düşünüyor olabilirsiniz ancak hastanız veya danışanınız için de aynı şey söz konusu mu? Bunu sormadan bilemezsiniz… 

Onlara nasıl hissettiklerini, neyi farklı yapmayı istediklerini sorun ve ortak bir yol bulmaya çalışın. Bu konuda eleştiriye ve yeniliğe açık olun. 

5. Hastanın/Danışanın Hikayesini Önemseyin 

Hastanızla/Danışanınızla bağ kurmak için onun hikayesini bilmeniz ve önemsemeniz gerekir. Stanford Üniversitesi'nin doktor-hasta ilişkisi üzerine yaptığı araştırmaya göre karşımızdaki kişinin geçmişiyle bağ kurabilme yeteneği çok önemli. Hastanızın sağlığını etkileyen koşulları göz önünde bulundurun, çabalarını takdir edin ve her şeyden önce başarılarını kutlayın.