Sağlık Hizmetleri Kampanyaları İçin Google Ads'e Giriş
Hastalar ve danışanlar bir sağlık uzmanı ararken genellikle Google'a başvuruyor. Kime gideceklerini zaten biliyorlarsa doğrudan aradıkları kişinin adını ve soyadını arama butonuna yazıyorlar. Belirli bir uzmanı aramıyorlarsa arama kriteri olarak uzmanlık alanını, hizmet türünü veya şehri kullanıyorlar ve Google sonuçları genellikle hastanın/danışanın nihai kararını etkiliyor.
Peki web sitenizin bu arama sonuçlarında göründüğünden nasıl emin olabilirsiniz? Bunun en hızlı yollarından biri Google reklamlarına yatırım yapmaktır.
Bu yazımızda, muayenehanenizi ya da kendinizi tanıtmak için size online reklamcılığın en önemli temellerini tanıtacağız.
Sağlık Alanında Google Ads
Google Ads, Google arama motorunda ve Google'a bağlı web sitelerinde görünen ücretli reklamlardır. Google reklamı, genellikle Google sonuçlarında en üstünde görünen ("Sponsorlu" olarak işaretlenmiş) metin, grafik veya video biçimindedir.
Reklamınızla arama sonuçlarında nasıl görünebilirsiniz?
Başlamak için Google'da reklam oluşturmanın temel adımlarından bahsedelim. Daha sonra, size daha derin bir anlayış kazandırmak için belirli örnekleri ve ayrıntıları inceleyeceğiz.
Tanımlamanız gereken ilk şey, hastaların/danışanlarınızın reklamınıza tıkladıklarında nereye yönlendirilecekleridir.
Zaten profesyonel bir web siteniz varsa, harika! Bu, hedef kanalınız olabilir. Henüz bir web siteniz yoksa onları DoktorTakvimi profilinize, hatta istediğiniz herhangi bir sosyal ağa yönlendirebilirsiniz.
Daha sonra, kullanıcıların aradıkları ile buldukları sonuçlar arasında köprü görevi görecek alakalı anahtar kelimeleri seçmelisiniz. Belirli anahtar kelimeleri arayarak potansiyel kitleniz reklamlarınızı bulabilir. Reklamlarınız arama yapanların ihtiyaçlarını karşılıyorsa, tıklanarak web sitenize yönlendirilirler.
Reklamınızın maliyetinin seçtiğiniz ödeme stratejisine bağlı olacağını unutmamanız da önemlidir. Örnek olarak şunları baz alabilirsiniz:
- Tıklama başına ödeme - Reklamınızın bir kullanıcı tarafından tıklanması için ödediğiniz tutardır. Bu, reklamınızın her tıklama başına ne kadar maliyeti olduğunu gösterir.
- Baskı başına ödeme - Reklamınızın bir defa görüntülenmesi için ödediğiniz tutardır. Bu, reklamınızın her bin gösterim başına ne kadar maliyeti olduğunu gösterir.
- Belirli dönüşümler - Belirli bir eylemi gerçekleştiren kullanıcıların sayısıdır. Örneğin, bir web sitesine ziyaret, bir formun doldurulması veya bir ürünün satın alınması gibi. Bu, reklamlarınızın ne kadar etkili olduğunu ölçmenize ve optimize etmenize yardımcı olur.
Google reklamlarının temel avantajlarından biri, belirli bir tedavi, randevu veya muayeneyle ilgilenen kişilere tanıtım mesajı gönderebilme yeteneğidir. Rezervasyonları hızlandırarak gelirinizin artmasına ölçülebilir bir şekilde katkıda bulunur.
Tıp ve Sağlık Hizmetlerine Yönelik Bir Google Ads Kampanyası Oluşturma Süreci
Herkes Google Ads kampanyası oluşturabilir. Hesap oluşturmak ücretsizdir ve Google, reklamcılık için özel bir panel sağlar. İşte basit adımlarla tüm süreç:
1. Anahtar kelimelerinizi tanımlayın
Başlamak için reklamda kullanılacak anahtar kelimeleri seçmeniz ve ardından içeriğinizi geliştirmeniz önemlidir. Şu senaryoyu hayal edin:
Bir ortopedi cerrahının spora bağlı yaralanmalardan dolayı hasta sayısında artış yaşanıyor. Bu da, koruyucu hekimliği teşvik etmek ve spora daha iyi hazırlanmak isteyen hastalara yardımcı olmak için harika bir fırsat sunuyor.
Bunu akılda tutarak, travma cerrahı amatör sporcular ve yerel spor salonuna gidenler tarafından tanınmaya odaklanabilir. Bu, söz konusu hedef kitleye özel reklamlar oluşturma fırsatı sağlar. Örneğin travmatolog, "Spor Yaralanmaları Uzmanı", "Spor Yaralanmalarını Önleme", "Spor Performansı Bakımı" ve "Spor Salonu Kullanıcıları için Ortopedik Destek" gibi anahtar kelimeleri seçebilir.
Reklam aşağıdaki gibi gözükecektir:
Ünvan: "Spor yaralanmaları uzmanı"
Açıklama: "Spor yaralanmaları için profesyonel yardım alın. Özel tedavi ve iyileşme. Hemen online randevu alın!"
Anahtar Kelimeler: Spor yaralanmaları uzmanı, spor yaralanmalarının tedavisi, profesyonel spor.
Google hangi reklamların gösterileceğini belirlemek için bunları kontrol ettiğinden, açılış sayfanızın içeriğinin bu anahtar kelimeleri içermesi önemlidir. Sayfa içeriğiniz bu anahtar kelimelerle eşleşirse reklamınızın gösterilme şansı artar.
2. Hedeflediğiniz kitleyi tanımlayın
Bir sonraki adım, reklamınız için doğru hedef grubu dikkatlice seçmektir. Bunlar, web sitenizde telefon görüşmesi yapmak veya randevu almak gibi istediğiniz eylemi gerçekleştirme olasılığı en yüksek olan kişilerdir.
Hedef grup oluşturmanın birkaç yolu vardır. Web sitenizi daha önce ziyaret etmiş, belirli bir yaşta veya belirli bir şehirden olan, belirli ilgi alanları ve hobileri olan kişileri seçebilirsiniz.
Spor ortopedistinin örneğini dikkate alarak segmentasyonunuz aşağıdaki gibi olabilir:
Anahtar Kelimeler: Spor yaralanmaları, tedavi ve iyileşme ile ilgili spesifik anahtar kelimeleri tanımlar. Örnekler: "Spor yaralanmaları uzmanı", "Spor yaralanmaları tedavisi", "Spor yaralanmaları için profesyonel yardım".
Konum: Hizmetlerinizin mevcut olduğu veya hedef kitlenizin bulunduğu belirli konumları seçin. Örnekler: Şehriniz ve 25 km yarıçapındaki yerleşimler.
İlgi Alanları ve Davranışlar: Kullanıcıları ilgi alanlarına ve ilgili davranışlarına göre hedefleyin. Örnekler: spor etkinlikleri, spor biletleri veya sporla ilgili içerikler.
Google bu verileri kullanıcıların göz atma davranışlarından toplar.
Negatif anahtar kelimeler: Reklamlarınızın hizmetlerinizle alakalı olmayan şeyler arayan kullanıcılara görünmemesini sağlamak için ilgisiz anahtar kelimeleri hariç tutun. Örneğin, yaralanma tedavisinde uzmanlaşıyorsanız "spor beslenmesi", "spor psikolojisi" veya "spor malzemeleri" gibi terimler konuyla alakalı olmayabilir.
3. Bir bütçe ve planlanan eylemler belirleyin
Kampanyanızın son adımı bütçeyi belirlemektir. Burada promosyonun günlük veya toplam bütçesinin yanı sıra dönüşüm başına maliyeti de belirtmelisiniz. Yani, alıcının gerçekleştirmesini beklediğiniz eylem (örneğin, reklama tıklayıp web sitesine gitmek).
Uzmanlar, sistemin reklamı dönüşüm sağlayan kişilere göstermeyi "öğrenebilmesi" için kampanyanın başında daha yüksek bir bütçe belirlenmesini öneriyor.
Google, reklamınızı birine birden çok kez gösterirse ve o kişi tıklamazsa bir süre sonra reklamınızı göstermeyi bırakır. Bunun yerine reklamlardan etkilenen ve randevu almaya istekli hastaları seçecek.
Bu, sistemin "öğrenme aşaması" olarak bilinir ve genellikle 2-3 hafta kadar sürer. Bundan sonra bütçeniz düşebilir.
İlk başta maliyeti hesaplamak zor olabilir. Belirttiğiniz anahtar kelime sayısına ve her birinin tıklama başına maliyetine bağlıdır. Kampanyanızın sürekli optimizasyon ve zaman taahhüdü gerektirdiğini akılda tutmak önemlidir. Bu, hasta oluşturmayan kelimeleri hariç tutmak ve reklamlarınızın içeriğini optimize etmek anlamına gelir.
Sağlık Hizmetlerinizi Tanıtmak için
Google Ads'i Kullanmaya Yönelik 5 İpucu
Bir Google Ads kampanyası planlarken kendinizi hastanın/danışanın yerine koymanız ve bazı stratejileri buna yönelik dikkate almanız gerekir.
1. Hastaların ve danışanların kullandığı anahtar kelimeleri seçin
Seçtiğiniz anahtar kelimeler uzmanlık alanınızla ilgili olmalı ve hastalarınızın ya da danışanlarınızın online bilgi arama şekline göre uyarlanmalıdır. Hastalarınızın/danışanlarınızın düşünce ve ihtiyaçlarının yanı sıra Google'da arama yaparken genellikle kullandıkları anahtar kelimeleri de hesaba katmak önemlidir.
Hastalarınızın ve danışanlarınızın Google'da arama yaparken hangi anahtar kelimeleri kullandığını nasıl öğrenebilirsiniz? Bunu öğrenmenin iyi bir yolu, yeni onların ilk randevularını almak için aradıklarında size söylediklerine dikkat etmektir. Kullandıkları terimlere bakın ve çözmek istedikleri herhangi bir spesifik semptom veya sorundan bahsediyorlarsa hangilerinin en yaygın olduğunu belirleyin.
Ayrıca ziyaret sırasında soru sormak ve onları sizin uzmanlık alanınızda bir profesyonel aramaya iten şeyin ne olduğunu keşfetmek için bu zamandan yararlanabilirsiniz. Hastalarınızı/danışanlarınızı dinlemek bu konuda mükemmel bir bilgi kaynağı olabilir. Basit ama oldukça etkili bir yöntemdir.
Başka bir ipucu da Google Anahtar Kelime Planlayıcı, Google Trend veya Semrush gibi anahtar kelime araçlarını kullanmaktır. Hizmetlerinizle ilgili terimleri veya cümleleri girin; araç size önerilen ilgili kelimeleri ve bunların potansiyellerini gösterecektir. Bir kelimeyi arayan ortalama kişi sayısı, rekabetin nasıl olduğu ve reklamınıza ekleyebileceğiniz diğer ilgili kelimelere ilişkin fikirler.
Aşağıdaki örnekte, arama hacmine dayalı olarak "hamileliğin ilk haftaları" ile ilgili terimleri ve anahtar kelime fikirlerini görüyoruz.
Hastaların ve danışanların teknik terimleri kullanamayacağını unutmayın. Örneğin, Google'da "sivilcelerden nasıl kurtulurum" şeklinde arama yapabilirler veya "ortodontist" yerine "diş temizliği" diye arama yapabilirler çünkü bu anahtar kelimeye aşina değillerdir.
2. Reklamlarınızı yerel olarak hedefleyin
Daha önce de gördüğümüz gibi, aramalarda konum çok önemlidir.
Jinekoloji muayenehaneniz Ankara'da bulunuyorsa Türkiye'nin uzak şehirlerinden hastaların ya da danışanların hizmetlerinize gelmesi pek olası değildir. Bu nedenle, reklamlarınızı hedeflemek ve Ankara'dan insanlara ulaşmak için "jinekolog Ankara" gibi belirli anahtar kelimeler seçmek akıllıca bir stratejidir.
3. Reklamların içeriğine dikkat edin
Metin reklamlarının katı karakter sınırlaması gibi belirli içerik kısıtlamaları vardır. Ve önemli bir tavsiye: Tıbbi reklamların bütünlüğünü korumak için "şehirdeki en ucuz" veya "özel promosyonlar" gibi ifadeler kullanmaktan kaçının. Ancak reklamınızı diğer sponsorlu bağlantılar arasında bir şekilde öne çıkarmak, örneğin online randevu alma seçeneği gibi kolaylıkları da öne çıkarmak geçerlidir.
4. Ölçülebilir bir hedefiniz olduğundan emin olun
Kampanyanızı oluştururken kullanıcıların reklamınızı tıkladıktan sonra yönlendirilecekleri sayfayı seçme seçeneğine sahip olacaksınız. Bu sayfanın içeriğinin ilan içeriği ile alakalı olması ve seçmiş olduğunuz anahtar kelimeleri içermesi önemlidir. Bu husus bariz görünebilir ancak Google'ın sponsorlu bir arama sonucunu görüntülerken dikkate aldığı en önemli faktörlerden biridir.
Ayrıca bu sayfada hastaların ve danışanların kendilerinden beklediğiniz aksiyonları alabildiğinden emin olun. Bu genellikle sayfadaki, randevu almak veya daha fazla bilgi almak için aramak gibi belirli bir eylemi gerçekleştirmeye teşvik eden birincil bir buton aracılığıyla gerçekleştirilir.
Online randevu alın
Bana mesaj gönderin
Sorunuzu bana gönderin
5. Kampanyanın sonuçlarını takip edin
Google, kampanyanızın ilerleyişini izleyebileceğiniz oldukça sezgisel bir rapor sunar. Diğerlerinin yanı sıra, reklamınızın görüntüleme sayısını, tıklama sayısını (veya diğer dönüşüm türlerini) ve maliyetleri görebileceksiniz.
Kampanyanızın sonuçlarını analiz ederken sonuç sağlamayan ancak maliyet yaratan kelimeleri devre dışı bırakmak, farklı reklam metinlerini ve farklı tıklama oranlarını test etmek faydalı olacaktır.
Bu örneği düşünün:
Siz bir travmatologsunuz ve kampanyanızın performansını değerlendiriyorsunuz. "Spor hekimliği" anahtar kelimesinin çok sayıda ziyaret aldığını ancak çok az kişinin beklediğiniz eylemi gerçekleştirdiğini fark ediyorsunuz.
"Spor hekimliği" kullanmayı bırakıp "ortopedi spor doktoru" gibi daha spesifik bir anahtar kelime denemek akıllıca bir strateji olacaktır. Daha spesifik anahtar kelimeler çok fazla ziyaret getirmese de doğru kişilere daha etkili bir şekilde ulaşabilirler.
Yaptığınız değişiklikleri kaydetmeyi ve sonuçları takip etmeyi unutmayın. Bunları kaydettikten sonra belirli bir dönemde hangi değişikliklerin yapıldığını kolayca hatırlayabilirsiniz. Bu aynı zamanda kampanyanın maliyetlerini elde edilen sonuçlarla dengelemenize de olanak sağlayacaktır.
Doğru uygulandığında bu strateji birçok sonuç üretebilir ve muayenehanenizin gelirini artırmanıza yardımcı olabilir.
DoktorTakvimi'nde Dijital Pazarlama Uzmanıyım. İçerik üretmeyi seviyorum. Boş zamanlarımda yoga yapıyorum.