Ofisinizde hesap güvenliğinizi artırmak için 5 önemli ipucu
Günümüzde tüm sağlık hizmetleri dijitalleştiğinden, veri güvenliği ve koruması her zamankinden daha önemlidir. Bu, yalnızca GDPR gibi veri koruma konusundaki temel ilkeler ve yasalar nedeniyle değil, aynı zamanda internetteki artan veri ihlalleri karşısında da özel olarak dikkat edilmesi gereken bir konudur.
Ancak iyi haberlerimiz var: DoktorTakvimi'ni kullanarak en yaygın ihlallerin riski konusunda endişelenmenize gerek kalmaz.
Özellikle şu 5 hususu hesaba katarsanız:
1. Hasta/danışan verilerini şifreli olarak toplayın
Elektronik hasta kayıtlarının tutulması artık sağlık hizmetlerinde bir standarttır. Bu, gizli bilgileri koruma söz konusu olduğunda kesin bir artıdır.
Hasta kartlarını ve verilerini tek bir sistem içinde yönettiğiniz için ofisinizdeki veya tesisinizdeki kağıt belgelerin yanlış ellere geçmesi konusunda endişelenmenize gerek kalmaz. DoktorTakvimi de dahil olmak üzere çoğu sistem, hasta verilerine yetkisiz erişime karşı en güçlü savunma yöntemlerinden biri olan veri şifrelemesini garanti eder. Yetkisiz kişiler tarafından kolayca erişilebilen kağıt notlar yerine böyle bir sistem kullandığınızdan emin olun.
2. Hesabınız için güçlü bir parola oluşturma kurallarını takip edin
Araştırmalara göre, sağlık verilerinin ihlallerinin %81'ine kadar zayıf, çalınmış veya yeniden kullanılan hesap parolaları neden olmuştur. Bu nedenle, hesap parolanızın tahmin edilmesinin zor olması mantıklıdır.
En iyi güvenlik için, bir parola:
- benzersiz olmalı - başka sitelerde kullanmamalısınız,
- en az 10 karakter (tercihen 16) içermelidir,
- küçük ve büyük harflerden oluşmalıdır,
- en az 1 özel karakter ve 1 rakam içermelidir,
- 1234 veya qwerty gibi popüler olmamalıdır.
Karmaşık, belirgin olmayan bir parola, siber suçluların aşması gereken kesin bir engeldir, ancak günümüzde yeterli değildir. Ayrıca, oturum açma bilgilerini tarayıcıya kaydetmemek ve bir parola yöneticisi kullanmak da iyi bir uygulamadır.
3. İki faktörlü oturum açma doğrulaması kullanın
Güçlü bir parola ve parola yöneticisi kullanmak gibi diğer uygulamalar, ek, sağlam bir oturum açma güvenlik sistemi tarafından desteklenmelidir. Buradaki en iyi çözüm iki faktörlü kimlik doğrulamadır (2FA). Hesabınızı güvence altına almanın bu yöntemi, oturum açma adınızı ve parolanızı girdikten sonra hesabınıza yaptığınız her oturum açma işleminin seçtiğiniz bir şekilde ek olarak onaylanması gerektiği anlamına gelir.
Çoğu zaman şöyledir:
- e-posta yoluyla oturum açma onayı,
- ek kimlik doğrulama uygulamasında oturum açma onayı.
İyi haber!
DoktorTakvimi'nde istediğiniz zaman etkinleştirebileceğiniz iki adımlı bir oturum açma doğrulaması vardır - yaklaşık 4 dakika sürer. İki adımlı doğrulamayı etkinleştirme talimatlarına bakın.
Hangi doğrulama yöntemini seçmeliyim?
DoktorTakvimi'nde ek bir uygulamaya dayalı bir oturum açma yöntemi seçmenizi öneririz. Neden?
Daha iyi güvenlik: Kimlik doğrulama uygulamaları yalnızca kısa bir süre geçerli olan kodlar üretir ve bu da bilgisayar korsanlarının şifrenizi bilseler bile içeri girmelerini çok daha zorlaştırır. Google Authenticator ve Authy gibi uygulamalar e-posta sisteminizden bağımsız olarak çalışarak daha güvenli bir doğrulama yöntemi sağlar.
Kimlik avına karşı direnç: Kimlik doğrulama (2FA) uygulamaları e-posta teslimatına güvenmediğinden, dolandırıcıların kullanıcıları sahte e-postalar aracılığıyla doğrulama kodlarını vermeleri için kandırmaya çalıştığı kimlik avı saldırılarına karşı daha az hassastırlar.
4. İş arkadaşlarınızın hesap izinleri üzerinde kontrolünüz var
Kendi muayenehanenizi yönetiyorsanız ve DoktorTakvimi hesabınıza özel erişiminiz varsa, bu adımı atlayabilirsiniz.
Ancak, hesabınız veya tesisinizin hesabı diğer çalışanlarla paylaşılıyorsa, erişim ayarlarına ve yetkilendirme alanlarına özellikle dikkat etmenizde fayda vardır.
DoktorTakvimi'nde izinleri yönetebileceğinizi ve muayenehanenizdeki role bağlı olarak belirli bölümleri kimlerin görüntüleyebileceğine karar verebileceğinizi biliyor muydunuz? Hesabınızdaki verilere ve gizli bilgilere uygunsuz erişim riskini önlemek için erişimi nasıl yöneteceğinizi kontrol edin.
5. Hesaplarınızın güvenlik durumunu ve hesap bilgilerinizi düzenli olarak kontrol edin
Yukarıdaki ipuçlarının hepsini uygulamak kesinlikle etkili olacak ve veri güvenliği alanında uzun vadeli sonuçlar getirecektir. Ancak, veri korumasına yönelik bu tek seferlik yaklaşımla yetinemezsiniz; bu, düzenli eylemler ve sürekli kontrol gerektiren uzun vadeli bir projedir.
Bu nedenle, ofisinizde kullanılan tüm araçlardaki parolaları değiştirmek için ayda 1 an, örneğin bir saat planlayın. Aynı zamanda, hesaplara ve platformlara güncel erişimin alakalılığını doğrulayın; belki de hepsine artık ihtiyaç duyulmayabilir ve sınırlandırılabilir.
Ayrıca hesap bilgilerinizin güncel olduğundan emin olun; örneğin, ofis telefon numaranız yakın zamanda değiştiyse, hesabınızda güncel olduğundan emin olun. Güncel bilgiler (telefon, e-posta), gerekirse hesabınızı kurtarmanıza yardımcı olur ve ayrıca oturum açmak için kullanılır.
Özet
Veri koruması durumunda, özel dikkat ve uyanıklık önerilir. Siber suçlular uyumaz, aksine - verilerimizi koruyan süreçlerde dikkatsizlik ve ihmalkarlık anımızı beklerler.
Ancak paniğe kapılmayın. Eylemleri uygulamak ve kendinizi daha güvende ve emin hissetmenizi sağlayacak süreçler oluşturmak için bu alandaki bilginizi sürekli olarak doğrulayın ve geliştirin.
Şunlara dikkat etmeyi unutmayın:
▪️tüm medikal belgeleri dijital biçimde, DoktorTakvimi gibi güvenli, şifrelenmiş bir sistemde tutmak,
▪️sistemlerdeki ve hizmetlerdeki hesaplara erişimin rasyonel yönetimi,
▪️giriş güvenliği kuralları: güçlü, benzersiz parolalar oluşturun, hesap bilgilerinizi güncel tutun ve iki adımlı giriş doğrulamasını uygulayın ve kullanın.