Hekim/Uzman olarak stresle başa çıkmanın yolları
Çoğu kez insanların kafasında idealize ettiği ve “hiç hata yapmayan” olarak nitelendirdiği sizlerin de birçok sorunu olabilmektedir. Bu yazımızda stres etkenine dikkat çekmeye çalıştık.
Tükenmişlik sendromunun önüne geçmek için uzmanlara danışın.
Genellikle bir hekimin veya uzmanın yapısında bulunan bazı temel kişilik özellikleri mesleğinde onu başarılı kılar. İyi bir doktor olmak isteyen birisi hastalarla ilgilenebilmeli (empatiyle yaklaşabilmeli); ama aynı zamanda objektif kalabilmeyi de başarmalıdır. Bu durum ister istemez mükemmelliyetçi bir tutuma sahip olmanıza neden olur. Fakat bunu yaparken tüm faktörleri göz önünde bulundurmayı ihtimal etmeyin.
Tükenmişlik sendromuna dış faktörler de neden olmaktadır. Hemen hemen her gün (ve gece) fiziksel ve duygusal stresle başa çıkmak zorunda kalıyorsunuz. Bazen uzun çalışma saatleri bazen de stresli hasta/danışan takip süreçleri ve medikal operasyonlar sizleri fiziksel ve duygusal olarak yıpratıyor. Bunlara ek olarak ne yazık ki hekimlerin/uzmanların bazı hasta ve danışanlar tarafından psikolojik veya fiziksel şiddete maruz kalması da yıpranmaya neden olan etkenlerin önemli bir kısmını oluşturuyor.
Hekim/Uzman olarak kendinize vakit ayırın.
Stres yönetimi konusunda yardım alabileceğiniz yöntemler bazen oldukça basit olabiliyor. Öncelikle, herhangi bir sorun kendini gösterdikten sonra uzman meslektaşınıza başvurabilirsiniz. Buna ek olarak stresle başa çıkmanın bazı yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz.
- Stres ortaya çıktığında sorunlarınızı ailenizle, arkadaşlarınızla, iş arkadaşlarınızla veya uzmanlarla paylaşın.
- Hasta ve danışanlarınız gibi birer insan olduğunuzu unutmayın. Dolayısıyla hekim/uzman olarak sınırlarınızı belirleyin ve kendinize bir alan oluşturun; hayır demeyi öğrenin.
- Hastalığınızı ya da herhangi bir sorununuzu ertelemeyin.
- Kendinize vakit ayırın. Bunu yapmak her ne kadar zor gibi gözükse de mesleki hayatınızda, uzmanlığınız dışındaki iş yükünüzü üzerinizden atarak bunlara harcayacağınız zamanı kendinize ayırabilirsiniz. Asıl işiniz olmayan çağrı karşılaşma, imaj çalışması gibi konularda kendi zamanınızı harcamayın. Böylelikle kendinize ayırdığınız zamanı daha verimli geçirebilirsiniz.
İstanbul'da yaşıyorum. DoktorTakvimi'nde Dijital Pazarlama Uzmanıyım. Dijital içerik üretimi ve sosyal medya yönetiminden kalan zamanımda astrolojiyle ilgileniyorum, meditasyon yapmayı ve doğa yürüyüşlerine çıkmayı çok severim.