Nis 8, 2022

Hastalar ve danışanlarla iletişim kurarken zamanınızı nasıl daha iyi yönetirsiniz?

iStock-1220111090 (1)

Bir hekim/uzman olarak günlük olarak zaman ayırdığınız pek çok iş var. Hasta ve danışanların muayene ve tedavi süreçlerini yürütmek bunlar arasında en önemlisi. Sağlık deneyiminin başında sonuna kadar olan süreçlerde ise özellikle iletişimle ilgili sorunlar zamanınızı verimli kullanmanızı engelliyor olabilir. Sizin için hem hasta ve danışanlarla olan iletişiminizde zaman kazanmanızı, hem de kendi planlamalarınızda daha verimli ve etkili bir süreç yönetmenizi sağlayacak 6 tane önerimiz var.

1. Takviminizi çeşitli periyotlarla kontrol edin

Güne başlar başlamaz günlük planınızı gözden geçirmeniz tabii ki de iyi bir fikir. Ancak haftalık, hatta aylık olarak da takviminizi kontrol etmeniz gerekiyor. Önceki günden sarkan bir randevu, iptal olan ve yerini dolduramadığınız bir boşluk, kişisel hayatınızla ilgili yaptığınız ama unuttuğunuz bir plan günlük kontrollerde vaktinizi çok fazla alabilir. Daha sık ve çeşitli periyotlarla randevu gün ve saatlerinizi doğrulayarak çıkabilecek aksiliklere karşı daha hazırlıklı olabilirsiniz.

2. Hasta ve danışanlarınıza randevularını hatırlatın

Bir hasta veya danışan sizden randevu alır, siz de doğal olarak randevu saatinde onu muayenehanenizde görmeyi beklersiniz. Maalesef durum sıklıkla bu şekilde ilerlemeyebiliyor. Hasta ve danışanlar %23 ila %34 arasında değişen bir oranla randevularını unutuyorlar. Unutulan randevular ise size vakit ve nakit kaybı olarak geri dönüyor. Mesai saatinizden çalınan saatin üzerine bir de randevu boşluklarını doldurmak için harcadığınız çaba ekleniyor. Hasta ve danışanlarınıza randevularını telefon, sms veya e-posta yoluyla hatırlatarak potansiyel zaman kayıplarının önüne kolayca geçebilirsiniz. Randevu hatırlatıcılar hakkında daha detaylı bilgi edinmek için size özel hazırladığımız ücretsiz e-kitabımızı hemen indirin!

3. Açık ve net bilgilendirme yapın

Bazen hasta ve danışanlar muayene esnasında anladıklarını ya da öğrendiklerini sandıkları şeyleri daha sonrasında iletişim kurarak teyit etmek isteyebilirler. Tedavi süreci, alınacak ilaçlar, bir operasyon için ya da belli bir süreçte yapılması ve yapılmaması gereken aktiviteler konusunda bilgilendirilen hasta ve danışanlar muayene sonrasında tüm bunları hatırlamakta zorlanabilirler. Böylece telefon yoluyla sizi veya muayenehanenizi arayabilir, bilgilendirme için mail atabilirler. Bir hekim/uzman olarak sizin halihazırda açıkladığınız süreçleri tekrar tekrar anlatmanız vaktinizden önemli bir miktarının harcanmasına sebep olabilir. Bu tarz vakit kayıplarını engellemek için izleyebileceğiniz yol hasta ve danışanlarınıza tedavi hakkında bilgi verirken olabildiğince açık ve net olmanızdır. Hasta veya danışanınızın yaşını ve eğitim durumunu da göz önünde bulundurarak, anlaşılır şekilde yapacağınız açıklamalar hem sizin, hem de hastanızın/danışanınızın vaktini önemli ölçüde koruyacaktır. 

 

👉 Sağlıklı bir iletişime dair ayrıntıları Hasta ve danışanların sizi tercih etmeye devam etmesi için gerekenler neler? isimli e-kitabımızdan öğrenin!

4. Online ödeme sistemleri kullanın

Ödeme almak, sağlık deneyimi sürecinin hem hekim/uzman, hem de hasta/danışan açısından meşakkatli bir aşaması. Özellikle uzaktan sağlık hizmeti veriyorsanız ödemeyi nasıl ve ne zaman alacağınız konusunda düşünmeye bolca vakit ayırdığınızı, buna rağmen ödeme alma sıkıntıları yaşadığınızı tahmin edebiliyoruz. Hastanıza/danışanınıza iban numarası vermenize gerek kalmadan, yöntemlerin güvenilirliği hakkında şüpheye düşmeden tek bir link yollayarak gerçekleştirilebilen online ödeme, iletişiminizi gereksiz süreçlere boğmadan gerçekleştirmenizi ve vaktinizi boşa harcamamanızı sağlar. DoktorTakvimi online ödeme sisteminde; ne kadar süre aktif kalacağını sizin seçtiğiniz ödeme linkini sistemimiz üzerinden ister e-posta, ister sms olarak otomatik olarak hastanıza/danışanınıza yollarsınız. Ödemeniz bekleme süresi olmadan ertesi gün hesabınıza yatar, hem vaktiniz hem de naktiniz cebinizde kalır. Online ödeme sisteminin nasıl çalıştığına dair detayları blog yazımızdan öğrenebilirsiniz.

5. E-posta ve sms servislerinizi otomatikleştirin

E-posta ve sms iletişiminin hasta/danışan deneyiminde ne kadar büyük bir rol oynadığından yukarıda bahsettik. Randevuları hatırlatmak, adresinizle ya da randevu saatleriyle ilgili herhangi bir değişikliği haber vermek, kontrol randevularına dair bilgi vermek ve özel günlerde hastalarınıza/danışanlarınıza onları önemsediğinizi belirten mesajlar göndermek e-posta ve sms iletişiminin en önemli tarafları. Ancak bunları bir otomasyona bağlamanız büyük önem arz ediyor. Kimin tek tek e-posta veya sms göndermeye vakti var ki? Eminiz ne siz, ne de asistanınız böyle bir işe vakit ayırmaktan hoşlanmayacaksınız. DoktorTakvimi’nin profesyonel üyelikle gelen özelliklerinden biri otomatik e-posta ve sms kampanyaları düzenleyebiliyor olmanız. Hazır veya kendi oluşturduğunuz taslaklarla, detaylı olarak belirlediğiniz hedef kitleniz için kampanyalar düzenleyebilir, kampanyalarınızın performansını güncel olarak takip edebilirsiniz. Nasıl e-posta ve sms kampanyaları düzenleyeceğinizi öğrenmek için tıklayın!

6. Online randevu takvimi kullanın

Online randevu takvimi kullanmak size sadece muayenehane yönetimi ve online görünürlüğünüzü iyileştirmeniz konusunda yardımcı olmaz. Sizi internetten bulan bir hasta/danışan, hakkınızdaki bilgilere tarafsız sağlık platformları aracılığıyla ulaşır. Randevusunu internet üzerinden kendisi, ya da çağrı merkezi yardımıyla alır. Size ulaşmak istediğinde iletişimi basit ve güvenilir hale getiren chat özelliğinden faydalanır. Tüm bunlar online randevu takvimi kullanmadığınızda sizi telefon aramaları yoluyla meşgul edecek işlemlerdir. Değişen hasta/danışan alışkanlıklarına ayak uydurarak tüm işlerinizi ve iletişiminizi dijitalleştirmek zamanınızı verimli bir şekilde kullanmanızı sağlar. Böylece boşa harcamadığınız vakitleri uzmanlığınıza, ya da her ne isterseniz ona ayırabilirsiniz.

Size sunduğumuz bu 6 öneri sayesinde hasta ve danışanlarla iletişim kurarken zamanınızı verimli bir şekilde kullanabilirsiniz. Hizmetinizi dijitalleştirmek, servislerinizi otomasyona almak ve yüz yüze iletişimde kullandığınız dili sadeleştirmek size düşündüğünüzden çok daha fazla yarar sağlayacak. Vaktinizi alan görünmez saatlerden bu yöntemlerle kurtulduğunuza çok sevineceksiniz!

👉 Daha önce “görünmez saatler”i duydunuz mu? Ne olduklarınını ve nasıl kurtaracağınızı öğrenmek için blog yazımıza göz atın.

Okuduğunuz için teşekkürler. Ücretsiz içeriklerden haberdar olmak için Uzmanlar İçin Blog’a abone olmayı unutmayın!