Eyl 9, 2021

Hakkınızdaki yorumlar neleri değiştirir?

Hasta ve danışanlar yorumlardan nasıl faydalanıyor

Hasta ve danışanların seçimlerinde diğer birçok faktör gibi, diğer kişilerin deneyimleri oldukça önemli. Geçmişin aksine, artık hasta ve danışanlar yalnızca yakınlarından duydukları tavsiyeler ile değil, online kaynaklar üzerinden de araştırmalar yaparak, diğer hasta ve danışanların hekim/uzmanlar hakkında yapmış oldukları yorumları da inceleyerek seçimlerini gerçekleştiriyorlar. Gelin hasta ve danışanların bu yorumlardan nasıl faydalandıklarına birlikte göz atalım.

Hasta ve danışanlar çoğu zaman hekim ya da uzman seçimlerini çok farklı kriterlere bağlı olarak yapar. Hasta ve danışan gözünden baktığımızda, hakkında hiçbir görüşe ulaşamadığımız hekim ya da uzmanlardan randevu oluşturma konusunda şüpheye düşebiliriz. Ancak bu bilgi ya da önerinin, her zaman bir yakınımızın tavsiyesi olarak edinilmesi gerekmiyor. DoktorTakvimi verilerine göre, hasta ve danışanların %84’ü, hekim ya da uzman seçimlerinin ilk aşaması olarak diğer hasta ve danışanların yaptığı online yorumlardan faydalanıyor. Başka bir deyişle, her 10 kişi içinden 8’i, hekim ya da uzman seçimini internet üzerindeki o hekim ya da uzman hakkındaki online yorumları inceleyerek yapıyor.

Hasta ve danışanlar bu araştırmayı nasıl ve neden yapıyor?

Geçmişten bugüne bakıldığında, internet ve online kaynaklar tüm seçimlerimizi etkiliyor. Örneğin şehir dışından gelecek misafirlerimiz var ve onları şehrimizdeki bir restorana götürmek istiyoruz. Daha önceki denediğimiz ve çevremizdeki insanlardan duyduğumuz tavsiyelerin yanı sıra, bir çoğumuz bu seçimi yaparken online yorumlardan faydalanıyoruz. Gideceğimiz restorandaki servis nasıl? Yemeklerin lezzetleri hakkında diğer insanlar ne düşünüyor? Lokasyon ve hijyen açısından tatmin edici mi? Bunun gibi tüm soruların yanıtları, bu restoranı deneyen diğer kişilerin yorumlarında gizli.

Sağlık alanındaki seçimlerin, sadece bir gün gidilecek bir restoran seçiminden çok daha ciddi ve hassas bir konu olduğunu da göz önüne aldığımızda, hekim ya da uzman seçimi için diğer kişilerin görüşleri çok daha fazla önem kazanıyor.

Öte yandan, hasta/danışan alışkanlıklarına baktığımızda, her 3 kişiden 2’sinin hastalık semptomları ve tedavi yöntemlerini internet üzerinden araştırdığını görüyoruz. 

Her 3 kişiden 2'si online sağlık araması yapıyor

Bu da, yalnızca belirli bir hekim ya da uzmanı arayan hasta/danışanlar değil, herhangi bir sağlık sorunu yaşayan ve bunu internetten araştıran hasta ve danışanların da, o alanda hizmet veren hekim ya da uzmanlar hakkında yapılmış yorumlarla karşılaşabilecekleri anlamına geliyor. Hasta ve danışan davranışlarıyla ilgili daha fazla bilgi için blog yazımıza göz atabilirsiniz.

Hasta ve danışanlar yorumları nasıl inceliyor?

Hekim ve uzmanlar hakkında görüşlere yer veren sayfalarda, bir hasta ya da danışanın inceleyebileceği sayısız yer var! Ancak bazı detaylar ve sayılar, diğerlerine göre daha fazla dikkat çekiyor. Yapılan araştırmalara göre, hasta ve danışanların yorumlar sayfasında ilk gözlerine çarpan metrik yıldızlar; başka bir deyişle puanlama sistemi. Yıldızlar, görsel bir grafik olduğu için hem daha kolay anlaşılıyor, hem de dikkatleri daha çabuk çekiyor. DoktorTakvimi’nin yaptığı araştırmaya göre, hasta ve danışanların %80’i, 4 ve üzerindeki puana sahip hekim ve uzmanların, randevu oluşturmak için yeterince iyi olduğu düşüncesinde.

Hasta ve danışanların diğer dikkat ettikleri faktör ise yorum tarihi. Birçoğu, güncel olan yorumları, eski olanlara kıyasla çok daha güvenilir buluyor. Bir yıl önceki bir yorumun artık geçerliliğinin olmadığını düşünen hasta ve danışanlar, son 3 ay içindeki yorumları daha fazla önemsiyor.

Yorum sayısı, hasta ve danışanların dikkat ettikleri diğer bir konu. Eğer hasta ya da danışanlar bir hekim/uzman hakkında yeteri kadar görüşe ulaşamazlarsa, karar verebilmek için yeterince bilgi edinemedikleri düşüncesinde oluyor. Yorumların yalnızca sayısı değil, tüm yorumlar içindeki olumsuz yorum oranı da diğer bir önemli faktör. Ancak olumsuz yorumun olması her zaman hasta ve danışanların kararlarını olumsuz etkileyeceği anlamına gelmiyor, genel anlamda uzmanlık alanı dışındaki “Hastane ya da muayenehanenin park yeri sıkıntısı, lokasyonunun şehir merkezine uzak olması, faturalandırma sorunu” gibi konular hakkındaki olumsuz yorumlar, hasta ve danışanların kararlarında önemli bir etkiye sahip değil.

Tabii ki yorumlar içinde hasta ve danışanlar için en önemli faktör hekim ya da uzmanın onlara olan yaklaşımı. Diğer hasta ve danışanların yeterince bilgi alıp alamadıkları, hekim ya da uzmanın sunduğu tedavi yöntemleri, bekleme süreleri hasta ve danışanların yorumlar içinde dikkat ettikleri konular olarak karşımıza çıkıyor. Ancak tüm bunların içinde, hasta ve danışanların tercihlerini doğrudan etkileyen faktör, onların aradıkları uzmanlık alanında daha önceden deneyimi olan kişilerin yorumları. Bu şu anlama geliyor; örneğin kalp ile ilgili cerrahi bir ameliyat olması gereken birisi için, kalp ameliyatı konusunu içeren yorumlar daha çok ön plana çıkıyor. Bu arayışta olan hasta ve danışanlar, çok başarılı ve birbirinden güzel yorumları olan bir hekimin profilini incelerken, eğer kalp cerrahisi ile ilgili bir yoruma rastlamazlarsa, seçimlerini bu konuda yorumu bulunan farklı bir hekimden yana kullanabilirler. Yani bir hekim ya da uzman olarak, hakkınızda uzmanlığınızla ilgili yapılan ne kadar çok yorum olursa, o alanda arama yapan kişilerin karşısına çıkma ihtimaliniz bir o kadar artıyor.

Hakkınızdaki online görüşler neden önemli?” e-kitabımızda hasta ve danışanların tercihlerini yorumların nasıl şekillendirdiği hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

Hasta ve danışanlar nasıl yorumları etkileyici buluyor

Hangi yorum sayfalarını hasta ve danışanlar etkileyici buluyor?

Daha öncesinde de bahsettiğimiz gibi; sağlık alanı birçoklarının çekincesinin olduğu, çünkü hasta ve danışanların hizmeti almadan önce deneme şanslarının olmadığı bir alan. Bu nedenle de pek çok hasta ve danışan, konu hekim ya da uzman seçimi olduğunda ince eleyip sık dokuyor. Yorum ve puanlar da bu detaylı incelemenin en önemli yapı taşlarından birisi. Peki hasta ve danışanların etkileyici bulduğu ve onlara güven veren yorum sayfalarının içerikleri nasıl?

Hasta ve danışan davranışlarını incelediğimizde, birçok hasta ve danışanın az sayıda, ancak tamamı 5 yıldızlı puanlamadan oluşan profillerdense, çok sayıda yorumu bulunan, bu görüşlerden birkaçının da olumsuz olduğu profilleri tercih ettiğiyle karşılaşabiliyoruz. Bunun nedeni şu; daha fazla kişinin tercih ettiği ve deneyimi hakkında yorumda bulunmayı değer gördüğü profiller, diğer hasta ve danışanlar tarafından da daha etkileyici hale geliyor. Öte yandan, yalnızca olumlu yorum ve puanların olduğu profiller kimi hasta/danışanlar için kafa karıştırıcı olabilirken, olumlu birçok görüşün yanı sıra birkaç olumsuz yorum/puanın da olduğu profiller bu şekilde düşünen hasta/danışanlar için daha güvenilir görülebiliyor.

Hasta ve danışanlardan yorum yapmalarını istemek her zaman kolay olmayabilir. Nasıl etkili şekilde yorum ve puan isteyebileceğinizi “Hastalardan ve Danışanlardan yorum toplamanın en etkili 3 yolu” blog yazımızda bulabilirsiniz.

Yorumların içeriklerine gelecek olursak; hasta ve danışanlar, ihtiyaç duydukları danışmanlık ya da tedavinin onlara sunulacağını belirten ifadeleri içeren yorumlara sahip hekim ya da uzmanları seçme eğilimine giriyorlar. “Uzman, işinin ehli, iletişimi çok kuvvetli, insana değer veren, iş etiği yüksek, profesyonel” gibi ifadeler hasta ve danışanların kararlarını olumlu yönde etkiliyor.

Öte yandan, olumsuz yorumlar için de hekim ya da uzmanın bu yoruma olan cevabı yine karar aşamasındaki hasta/danışanlar için bir diğer önemli etken. DoktorTakvimi’nin 800’den fazla katılımcı ile yaptığı araştırmaya göre, olumsuz yorumda bulunanların %51.8’i, yorumu yapmış oldukları hekim/uzman ya da kurumdan bir dönüş alamıyor. Olumsuz yorumların da cevaplanması ve hekim/uzmanın bu olumsuz bildirim karşısındaki tutumu, hasta/danışanların karar almaları açısından önemli faktörlerden.

Hasta ve danışanların sizin hakkınızda paylaştıkları yorumların faydalarına blog yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Hasta ve danışanların seçimlerini yaparken, değişen çağ ile beraber, nasıl yalnızca yakınlarından duydukları tavsiyeler etkisinde kalmayıp, diğer hasta ve danışanların da görüşlerinden faydalandıklarını inceledik. Peki bir hekim ya da uzman olarak, yorumların gücünden nasıl faydalanmaya nasıl başlayabilirsiniz? Sizin ne kadar yoğun çalıştığınızı, her hasta ve danışanınızdan yorumda bulunmalarını istemenin zor olacağını biliyoruz. Üstelik, bu yorumları yapmaları için çok sayıda kişinin ziyaret ettiği ve tarafsız bir platform da gerekli. Milyonlarca hasta ve danışanın her gün ziyaret ettiği ve tarafsız yorumlarda bulunduğu DoktorTakvimi tam da bu noktada bu ihtiyacınızı en iyi şekilde karşılar. Nasıl mı? DoktorTakvimi profilinizde yer alan takviminize kayıtlı her randevu sonrasında, hasta ya da danışanınıza SMS gönderilir ve bu SMS onları profilinize yönlendirerek yorumlarını paylaşmalarını ister.  Üstelik, hakkınızda yapılan yorumlar doğrudan yayına alınmaz, moderasyon ekibinin değerlendirmesinden geçer, yalnızca regülasyonlara uygun yorumlar yayına alınır.  DoktorTakvimi yorumları hakkında sık sorulan sorulara blog yazımızdan ulaşabilirsiniz. Bu şekilde, siz hiç zaman kaybetmeden, hakkınızda yapılan çok sayıda tarafsız yorum ile daha fazla kişinin sizin hakkınızda bilgilenmesini sağlar, bu süreçten en verimli şekilde faydalanırsınız. Unutmayın; hakkınızda ne kadar çok tarafsız yorum olursa, uzmanlığınızı araştıran kişilerin güven duygusu o derece pekişir ve bu yorumlar onların tercihlerine ışık tutar.