Bilinmekle tercih edilmenin arasındaki fark nedir?

Bilinmekle tercih edilmek arasındaki fark nedir?

İletişim, hasta ve danışan henüz sizin muayenehanenizi ziyaret etmeden başlar. Sizi online aramalar sonucunda bulan, hakkınızdaki yorumları okuyan ve araştıran hasta ve danışan bir sonraki adım olarak sizden randevu alır. Bu randevu süreci sizin hasta ve danışanınızla yaptığınız ilk etkileşimdir. Bu süreci nasıl yönettiğiniz ise imajınızla doğrudan alakalıdır.

Hakkınızdaki yorumlar ile tesadüfleri tercihlere dönüştürün

Olumlu deneyimler ise online kanallarda paylaşılırken, sizi araştıran hasta ve danışanlar için bir dayanak noktası olur. Sizi seçmeden önce online kanallarda araştırma yapan hasta ve danışanlar hakkınızdaki yorumlara büyük önem veriyor. Yani sizden randevu alanlar daha sizinle tanışmadan önce, sizden daha önce randevu almış hasta ve danışanların hakkınızda dediklerini bilerek randevularına geliyor. Yine sadık hasta ve danışanlardan gelen yorumlar burada büyük bir fark yaratarak, diğerlerinin karar vermesinde yardımcı olur.

Yapılan yorumlar sizden daha önce randevu almış hasta ve danışanlarınızın deneyimleri ile ilgili olduğundan, araştırmayı yapanlar da olası deneyimde ne ile karşılaşacaklarını ve neyi beklemeleri gerektiklerini belirlemeye çalışıyor. Sağlık hizmetinin alınmadan önce bir denenme olanağı olmadığından, bu bilgiler hekim/uzman arayışındaki hastalara/danışanlara ışık tutar. Bu durum bir beklenti yarattığı gibi, sağlık gibi hassas bir konuda da hasta ve danışanlar halihazırdaki gerginliklerini bir nebze azaltmalarında yardımcı oluyor.

Eskiden daha sınırlı bir etkisi olan bu yorumlar artık sizin online kimliğiniz ile bir bütün halinde değerlendiriliyor. Daha önce kişiler yakınlarından hekim/uzman tavsiyesi alırken, artık hiç tanımadıkları ama sizden daha önce randevu almış hasta ve danışanların online kanallarda paylaştıkları deneyimlerini öğreniyor ve bu durum karar vermeleri ile sonuçlanıyor.

Yorumlar uzmanlığın henüz deneyimlenmediği zamanda kritik bir rol oynar

Yapılan araştırmaya göre hasta ve danışanların;

  • %91’i, online yorumların, hekim ve uzman seçimlerinde direkt etkili olduğunu belirtiyor.
  • %50’si, hekim veya uzman hakkında en az on yorum varsa, o hekimi/uzmanı düşünmeye değer buluyor.
  • %80’i, dört yıldızlık yani ortalama bir görüş oranına sahip hekim veya uzmanı ‘yeterince iyi’ olarak gördüğünü söylüyor.
  • %85’i, eğer hekime/uzmana dair görüşlerin %10’dan fazlası bir yıldız içeriyorsa; o hekimden/uzmandan randevu almaktan çekineceklerini belirtiyor.
  • %75’i için, hekim/uzman hakkındaki yorumlar bir yıldan eskiyse geçerliliğini/güvenilirliğini kaybetmiş sayılıyor.

Hasta ve danışan mükemmel bir online imaja sahip hekim/uzman bulduğunda kararını daha net bir şekilde vererek, randevunun gerçekleşmesinden önce hekimine/uzmanına güven duymaya başlıyor. Yani kısacası hakkınızdaki yorumlar sağlık hizmetinin değerini belirlemede oldukça önemli bir yerde konumlanıyor.

Hakkınızdaki yorumları artırmak için randevu sonrasında yorum yapmalarını istemekten çekinmeyin

Eğer online kanallarda hakkınızda çok fazla yorum yapılmıyorsa, bunun sebebi gerçekleşen randevu sonrasında hasta ve danışanları yorum yapmaları için teşvik etmemeniz olabilir. Hasta ve danışanların %70’i sorulduğu zaman deneyimlerini paylaşmaya gönüllü olduklarını belirtiyor.

Bu sebeple de deneyimleri sonrasında hasta ve danışanlara hakkınızda yorum yapmalarını sormaktan çekinmeyin.