Uzmanlar için blog | DoktorTakvimi

Online Görünürlük: Arama Sonuçlarını İyileştirmek İçin 5 İpucu

Written by Cemre Üçhisarlı | May 06, 2024

İnternetin kahraman olduğu bir dünyada yaşıyoruz. İnterneti çalışmak, sosyalleşmek, bilgi edinmek, yorum okumak, ürün ve hizmet satın almak, otel odası veya uçak bileti rezervasyonu yapmak için kullanıyoruz. Ve tabii ki sağlık alanında da internet hata ve danışanların bilgi almayı en çok tercih ettiği yer. Kendileri için bir sağlık uzmanı arayan hasta ve danışanlar aramalarını internet üzerinden gerçekleştiriyor ve internetteki diğer insanların yorumlarına büyük oranda güveniyor. 

Bu durumda internette daha görünür olmanın sizi her zaman öne çıkaracağı aşikar. Peki bunu nasıl yapabilirsiniz? Gelin birlikte arama sonuçlarınızı iyileştirecek metriklere bakalım. 

1. Hastaların/Danışanların olduğu yerde olduğunuzdan emin olun

Görünürlük elde etmek için hastaların sizi aradığı yerde olmanız ve öne çıkmanız gerekir. Ve DoktorTakvimi bunun için çok iyi bir seçenek! Hekim ve uzman arayan hastalardan/danışanlardan her ay dünya çapında 33 milyondan fazla ziyaret alıyoruz, dolayısıyla hastalarınızın ve danışanlarınızın orada olduğunu biliyoruz. Eğer kendinizi alanınızda uzmanlığınızın zirvesinde konumlandırabilirseniz, sunduğunuz hizmetleri ararken sizi daha çabuk bulacaklardır. 

Bunun haricinde sosyal medyada yer almanız da sizi arayan hasta ve danışanlar için oldukça önemli. Temiz ve düzenli bir profil ile kendinizi ve işinizi tanıtmanız, sizi arayanların istediğinde bulabileceği bir konumda olmanız işinizi büyütmenizi kolaylaştıracak. Eğer kendinize ait bir web siteniz varsa bu sitenin de Google'da üst sıralarda yer alabilmesi için gerekli optimizasyonları (SEO, tasarım v.b.) yapmanız gereklidir. 

2. DoktorTakvimi'ndeki profilinizi optimize edin 

DoktorTakvimi'nde görünür olmanın öneminden bahsediyorduk ve bu amaçla mümkün olduğunca eksiksiz bir profile sahip olmanız önemlidir çünkü %85'i veya daha fazlası tamamlanmış profiller arama sonuçlarımızda daha iyi konumlarda yer alır. Bunun nedeni, algoritmamızın bir profil ne kadar eksiksiz olursa hastalara ve danışanlara o kadar yararlı bilgi sunacağını anlamasıdır. 

3. En iyi hasta/danışan deneyimini sunmaya odaklanın

Eksiksiz bir hasta/danışan profiline sahip olmanın yanı sıra, iyi bir deneyim sağlamak için arama sonuçlarındaki konumunuzu olumlu yönde etkileyecek iki işlem daha vardır: Online randevu planlama olanağı sunmak ve en son değerlendirmeleri almak.

Bir yandan, eğer hastalara ve danışanlara online randevu olanağı sunarsanız, algoritmamız onlara daha iyi bir deneyim sunduğunuzu tespit edecek ve dolayısıyla sizi bu seçeneği sunmayan profesyonellere göre daha üst sıralara koyacaktır. Her 3 uzmandan 1'inin online rezervasyon yapmayı tercih ettiği göz önüne alındığında, bu çok mantıklı değil mi? Henüz online rezervasyonu etkinleştirmediyseniz, bunu nasıl yapacağınızı buradan öğrenin. 

Öte yandan hastaların/danışanların %84'ü uzman seçerken diğer hastaların/danışanların görüşlerine göre yönlendiriliyor. Profilinizde görüşler varsa, onlara daha iyi bir deneyim sunuyorsunuz ve arama sonuçlarındaki konumunuz daha iyi olacak demektir. Nasıl daha fazla görüş alabileceğinize dair yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

4. Hangi sosyal ağlarda bulunacağınızı seçin

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi sosyal medyada yer almanız da internette görünür olmanızın önemli bir parçası. Pek çok profesyonel, tüm sosyal ağlarda yer almak isteme hatasına düşüyor ve bu, hiçbirinde olmamak kadar verimsiz bir durum.

Tavsiyemiz hastalarınızın/danışanlarınızın yaşlarına göre hangi sosyal ağlarda olduklarını bulmaya çalışmanızdır. Buna dayanarak 1 veya 2 sosyal ağda profilinizi oluşturun ve ilgili içeriği düzenli olarak yayınladığınızdan emin olun.

Profillerinizi doğru ve faydalı bilgilerle güncel tutarsanız, ayrıca uzmanlık alanınızla ilgili içerikleri paylaşıp takipçilerinizle etkileşime girerseniz görünürlüğünüzün artmaya başladığını göreceksiniz.

Hatta sosyal medya hesaplarınızın bağlantılarını profilinize ekleyerek hastalarınızın/danışanlarınızın görebilmesini ve sosyal medya üzerinden ilgili yere giderek randevu alabilmelerini sağlayabilirsiniz.

5. Eğitici içerik üretin 

Son olarak bilgi güçtür. Bilginizi ve deneyiminizi eğitici içeriklerle paylaşın. Kendi blogunuz için makaleler yazın, sağlık web sitelerine konuk yazar olarak katkıda bulunun veya bilgilendirici videolar oluşturun. Potansiyel hastalarınızın/danışanlarınızın ilgisini çeken konuları ele alın. Bu sizi yalnızca alanınızda uzman konumuna getirmekle kalmayacak, aynı zamanda güvenilir bilgi arayan hastaları çekmenize de yardımcı olacaktır.

Çevrimiçi görünürlüğünüzü artırmaya yönelik bu ipuçları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Şüphesiz bunları uygulamaya koyarsanız, hastalar sunduğunuz hizmetleri aradığında daha çabuk bulunma şansınız olur ve bu da onların sizden randevu alma olasılığını artırır. İlk adım başlamaktır!


Potansiyel hasta ve danışanlarınızda güven oluşturmanız gerektiğini unutmayın! 

İki tip hasta/danışan vardır: İnternetten uzman arayanlar ve uzman seçtikten sonra o kişi hakkında bilgi almak için internete yönelenler. Her iki durumda da iyi bir görünürlüğe sahip olmak çok önemlidir.

Profiliniz eksiksizse ve sizinle ilgili bilgilere, mesleki deneyiminize, sunduğunuz hizmetlere bakabiliyorlarsa ve hatta diğer hastaların/danışanların yorumlarını okuyabiliyorlarsa, sizi uzman olarak seçme konusunda güvenleri artacaktır.