Ağu 15, 2024

Online Danışmanlığı Nasıl Etkili Uygularsınız?

Webp.net-resizeimage

Online danışmanlık zaten bir süredir hayatımızdaydı ancak Covid-19 salgınından sonra hayatımızda oldukça önemli bir yere geldi. Doktorlar, uzmanlar ve sağlık kurumları için uzaktan muayene/danışmanlık ve teşhis sunabilmek, hastalara/danışanlara sunulan hizmet yelpazesini genişletmenin harika bir yoludur.

Tıbbi hizmetlerin ve bakımın modernleşmesi beklenen bir şeydi, sonuçta hayatımızı kolaylaştıracak yeni teknolojiler ortaya çıkıyor. Tıp alanında online danışmanlık, hastalara ve danışanlara daha fazla kolaylık sağlamak ve toplumun alışkanlıklarını değiştirmek için ortaya çıkan uygulamalardan biriydi. 

Pandemi ve sosyal izolasyon sırasındaki patlamadan bahsetmeden online danışmanlık hakkında konuşmak neredeyse imkansız. Her ne kadar uygulama daha önce de mevcut olsa da, hiçbir zaman bu kadar anlamlı ve daha da önemlisi gerekli olmamıştı. Artık hastaların ve danışanların online danışmanlık konusunda giderek daha olumlu davranma eğilimi var.

Bu hizmet biçiminden en iyi şekilde yararlanmak için, onu daha ayrıntılı olarak tartışmak, avantajlarını ve bunun en iyi şekilde nasıl gerçekleştirileceğini anlamaya çalışmak her zaman önemlidir. Bu nedenle konuyu daha iyi araştırmak için bu makaleyi bir rehber olarak hazırladık. Keyifli okumalar! 

Online Danışmanlık Nedir?

Online danışmanlık, teknoloji aracılığıyla muayene, danışmanlık, teşhis, izleme ve muayene analizlerinden oluşan tıbbi uygulamadır.

Bu prosedürler, yalnızca bilgi alışverişinin yapıldığı muayeneler ve ayrıca hasta/danışan değerlendirmeleri için video görüşmeleri yoluyla özel platformlarda gerçekleştirilebilir.

Yani online danışmanlık, uzaktan ve teknolojik yazılım desteğiyle gerçekleştirilen her türlü tıbbi konsültasyon veya muayene ile ilgilidir. Buradaki fikir hastalara uzaktan hizmet vermek, ancak geleneksel hizmetin kalitesini korumaktır.

Uygulama, çok uzun zamandır uygulanıyor olmasa da, covid-19 salgını nedeniyle sosyal kısıtlamaların yaşandığı dönemlerde tıbbın önemli bir çıkış noktası haline geldi. Hem doktorlar/uzmanlar hem de hastalar/danışanlar için online danışmanlık önemli bir alternatif haline geldi.

Online danışmanlığın dünya çapında tıbbi bakımın sunulma şeklini değiştirebilecek bir şey olduğu yönündeki genel algı, bu yöntemin daha fazla kabul görmesine yol açmıştır. Aynı zamanda, bu alandaki en iyi uygulamaları anlamak için büyüyen bir arayış var.

Doktorlar için uzaktan bakım sağlamak hala zorlayıcı ve en azından garip olabilir. Ancak online danışmanlık yalnızca fiziksel varlığın gerekli olmadığı belirli durumlarda bir alternatiftir. Yani bu yöntemi kolaylaştırıcı olarak görmek önemlidir.

Online Danışmanlık Nasıl Çalışır?

tr-telemedicine-doctor-patient-videocall-3@2x

Online danışmanlık, doktor ile hasta arasında uzaktan ve dijital araçlar kullanılarak teması kapsayan başka bir terimdir. Bu format içerisinde farklı bakım türleri yer alabilir. Her birinin belirli bir amacı vardır.

Pek çok doktorun endişe duyduğu noktalardan biri bu uzaktan bakımın nasıl gerçekleştirileceğidir. Gerçekte, araçların bu kadar önemli bir konu olmaması gerekir. İletişimin teknik açıdan mümkün olduğu kadar uygun olması önemlidir.

Bazı profesyoneller, genellikle çalıştıkları yerden destek alarak, özel tıbbi yazılım kullanarak bakım sağlar.

"Bu dijital ortamlarda tıbbi kayıtların kaydedilmesi, kaydedilen gözlemlerin yapılması ve görüntülü görüşme yapılması mümkün."

Online Danışmanlığı Kullanmanın Avantajları Neler?

Teşhis ve prosedürlerin yanı sıra online danışmanlık, dijitalleşme yoluyla hasta bakımının iyileştirilmesi için de bir referanstır. Aynı şekilde uzaktan çalışma doktora ve uzmanlara bir dizi fayda sağlar.

Mesafeyi azaltan ve tıbbi rutinleri iyileştiren kaynaklar yalnızca olumlu değerlendirmeler getirir, ancak her yeni özellik gibi, profesyoneller arasında daha fazla bağlılık kazanmanın zorlukları da vardır. Bu nedenle online danışmanlığın temel avantajlarını vurgulamak önemlidir: 

Daha fazla hizmet
Telekonsültasyonlar, yüz yüze istişarelerden daha az zaman gerektirir. Bu şekilde düşünürsek, doktorun programında daha fazla zaman olduğunu ve bu nedenle iş günü içinde daha fazla hasta/danışan görebileceğini anlamak kolaydır.

Daha iyi hasta hizmeti
Hastalar ve danışanlar her zaman doktorun veya uzmanın muayenehanesine gidemeyebilir. Bu nedenle online danışmanlık, doktorların bu hastaları her zaman görebilmesi için bir seçenektir. Bu hastalar/danışanlar tarafından çok değerlidir!

Azalan tıbbi maliyetler
Online ve uzaktan olan her şey, özellikle büyük bir bekleme odası veya konsültasyonlarda kullanılan materyaller bulunan muayenehanelerde maliyetleri azalttı. Para biriktirmek her zaman iyi bir şeydir ve bu ekstra para işe yeniden yatırılabilir.

Optimize edilmiş izleme
Hastanın/danışanın seyahat etmesine gerek olmadığı için doktorlar hastaları uzaktan daha sık izleyebilir. Bazı durumlarda online danışmanlık, bir tür kısıtlamaya sahip kişilerin bir uzman tarafından izlenmesine olanak tanır.

Online Danışmanlık Yoluyla Görüşmeler Nasıl Yapılır? 

Online danışmanlık istişareleri, yüz yüze istişarelerden oldukça farklıdır. Doktorlar/uzmanlar aynı soruları sorsa, aynı şeyleri duysa da tüm süreç geleneksel modelden farklı olacaktır.

Tüm bu yeni gelişmeler sadece profesyonelde değil hastada ve danışanda da güvensizlik ve şüpheler yaratabiliyor. Bu yüzden her şeyin mükemmel gitmesini sağlamak için adım adım bir kılavuz hazırladık!

1. Talimatları hastaya gönderin

Bir hasta veya danışan online danışmanlık randevusu ayarladığında doktor veya uzman, kişinin bu tür bakımın nasıl çalıştığını anladığını varsayar. Sorun şu ki durum her zaman böyle olmuyor, dolayısıyla profesyonelin hastayı/danışanı eğitmesi gerekiyor. Bunu yapmanın en iyi yolu, hasta ve danışanların uygun olabilmesi için ne yapması gerektiği de dahil olmak üzere hizmetin nasıl olacağına dair bir özet göndermektir. Bu, kişilerin tercihine göre e-posta veya WhatsApp yoluyla gönderilebilir.

2. Hastadan şartları kabul etmesini isteyin

Hastanın/danışanın bilmesi gereken bazı temel terimlerin hastaya sunulması önemlidir. Konsültasyon sırasında veriler, muayeneler ve görüntüler paylaşıldığı için bunların hepsinin hasta veya danışan tarafından onaylanması gerekmektedir.

Bu nedenle randevu verdikten hemen sonra hastaya/danışana iletişim talimatıyla birlikte bu şartları da gönderin ki bu kişi okuyup yetki versin. Yasal açıdan bakıldığında bu adım, telekonsültasyonun gerçekleşmesi için esastır.

3. Sanal toplantı odasına bir bağlantı oluşturun

Planlanan randevu saatinden dakikalar önce sanal danışma odasının bağlantısını oluşturun ve bunu hastanızla veya danışanınızla paylaşın. Randevu için talimatları ve yetkilendirme formunu gönderdiğiniz kanalı kullanın.

Bunu birkaç dakika önceden yapmak teknik açıdan her şeyin yolunda gitmesini sağlayacaktır. Ayrıca hasta/danışan, randevu için kendisini uygun şekilde organize ederek bu sanal odayı zaten açık bırakabilir.

4. Başlamadan önce teknik kısmı kontrol edin

Hizmete başlamadan önce bu uzaktan hizmetin teknik yönlerini kontrol edin. Tam olarak çalışması gereken bazı temel öğeler şunlardır:

internet bağlantısı;
kameranızdan görüntü;
mikrofonunuz.

5. Hizmeti temel bir komut dosyasına göre yürütün

Doktorlar ve uzmanlar sanal ortamda değiştirilmesi gerekmeyen bir şeyi gördüklerinde geleneksel bir senaryoyu izlerler. Bu nedenle sorulması gereken soruları sorun, hastaya ve danışana yer açın ve gerekli tüm bilgileri toplayın.

Bu kılavuzun takip edilmesi, hizmete ilişkin hiçbir önemli ayrıntının gözden kaçırılmamasını sağlamanın yanı sıra hizmet süresinin optimize edilmesini sağlamak için de önemlidir. Bu, hizmetin kalitesinde ve doktorun programında büyük fark yaratacaktır.

6. Her şeyi elektronik tıbbi kayıtlara kaydedin

Elektronik tıbbi kayıt, geleneksel fiziksel tıbbi kaydın yerini alan şeydir. Tek fark bu bilgilerin dijital ortamda doldurulup saklanmasıdır. Bu, saklanan dosya sayısının azaltılmasına yardımcı olur ve hastayla ve danışanla paylaşımı da kolaylaştırır.

Bu şekilde her önemli gözlemin tıbbi kayıtlara doğru şekilde kaydedilmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede takibin ve takip randevularının en iyi şekilde gerçekleştirilmesi sağlanacaktır.

7. Hastadan/danışandan online danışmanlık hizmetini değerlendirmesini isteyin

Hasta Deneyimi - Temp BR her zaman değerlendirme aşamasında olduğundan, iyileştirme her zaman doktorlar için bir endişe kaynağı olmalıdır. Bu nedenle bu kişilerin tele-bakım hakkında ne düşündüğünü bilmek önemlidir.

Bu şekilde profesyonel, iyileştirme noktalarını ve olumlu özellikleri not edebilir. Bunu yapmak için randevudan sonra mutlaka hastanıza sunulan hizmetlerin değerlendirilmesini talep eden bir irtibat kişisi gönderin.