Ağu 9, 2021

Neden hasta ve danışanlar mesai saatleri dışında da randevu oluşturabilmeliler?

Hasta ve danışanların randevu tercihleri online veya çağrı merkezi üzerinden olabiliyor

Hasta ve danışanların 7/24 randevu alabilecekleri kanallara sahip olmak artık bir ihtiyaç. Bu kanallara sahip olmak yalnızca hasta ve danışanların sizden daha kolayca randevu oluşturmalarını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda iş veriminizi arttırır. 7/24 randevu oluşturabilen hasta ve danışanların güven duyguları pekişir, bu sayede son dakika randevu boşlukları daha kolay dolar, randevu iptal ve gelmeme oranı azalır, gününüz daha planlı olur. 

Uzmanlığınıza ayırmanız gereken zamanı telefonla randevu ayarlamaları yapmakla mı harcıyorsunuz? Ya da asistan ya da sekreteriniz için telefon randevuları çok zaman kaybettiren bir iş yükü haline mi geldi? Tek bir randevu için birden fazla kez telefon görüşmesi yapmanıza rağmen kimi zaman çakışan randevularla karşılaşıyor, ya da randevu iptalleri gibi nedenlerle son dakika boşluklarını doldurmakta sorun mu yaşıyorsunuz? Tüm bu sorunların çözümü, mesai saatleri dışında da hasta ve danışanların randevu oluşturabilecekleri bir kanallara sahip olmaktan geçiyor.

Hasta ve danışanların 7/24 randevu alabilecekleri kanallara sahip olmak yalnızca güvenilirlik kazanmanızı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda değişen alışkanlıklar ve talepler doğrultusunda bir ihtiyaç niteliği taşır.

Gelin bu ihtiyacın nedenlerine daha detaylı göz atalım:

Y kuşağının hasta/danışan davranışları teknoloji odaklı

1980 ve sonrası doğumlu olan Y ve Z kuşakları, sağlık konusunda online kaynaklardan diğer tüm kuşaklardan daha fazla yararlanıyorlar. Communispace’in yaptığı araştırmaya göre bu 

kuşaktaki bireylerin neredeyse yarısı, bir hekim ya da uzmana gitmeden önce semptom ve tedavi yöntemlerini internetten araştırıyor. Bunun yanı sıra, hekim ve uzman yorumları da bu jenerasyonlar için çok daha önemli. Tüm bu araştırmaları sonucunda istedikleri hekim ya da uzmana karar veriyorlar ve diledikleri an, seçtikleri hekim ya da uzmanın en yakın zamandaki uygunluğunu görüp randevu oluşturmak istiyorlar. Bu jenerasyondaki hasta ve danışanlar için 7/24 araştırma yapıp randevu oluşturabilecekleri kanallar bir seçenek değil, bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor.

Y kuşağı randevularını oluştururken teknolojiden çok daha fazla yararlanıyor
Y kuşağı hasta ve danışanlar ve onların sağlık alanındaki davranışları hakkında daha fazla bilgiyi sizin için derlediğimiz e-kitabımızda bulabilirsiniz.

Genç kuşakların yanı sıra, diğer hasta ve danışanların davranışları da gün geçtikçe teknoloji odaklı ve mobil hale geliyor. Sağlık sektöründe yayınlar yapan Becker’s Hospital Review’un 2017 yılında 2 milyon randevu verisi üzerine yapılan bir araştırmasına göre, online olarak hasta ve danışanların oluşturduğu randevuların %39’u 40 yaş ve üzeri kişilere ait. Başka bir deyişle, hasta ve danışanlar için online randevu kanalları giderek daha fazla önem kazanıyor.

Değişen hasta/danışan davranışlarına ayak uydurarak iş veriminizi maksimum hale getirin

Mesai saatleriniz dışında da hasta/danışanların ulaşabilecekleri ve direkt siz ya da asistanınızla iletişime geçmeden önce bir süzgeç görevi gören çağrı merkezi destekleri iş verimliliğini arttırıyor, iş saatleri dışında da hasta ve danışanların randevu oluşturmalarına olanak sağlıyor. DoktorTakvimi verilerine göre, hasta ve danışanlardan mesai saatleri dışında gelen çağrıların %56'sını randevu talepleri oluşturuyor . Bunun yanı sıra, Becker’s Hospital Review’un araştırması hasta ve danışanların en yakın zamanda uygunluk olan randevuları seçmeye daha meyilli olduklarını gösteriyor. Bu da son son dakika iptalleri gibi nedenlerden oluşan boşlukları doldurma konusunda önem taşıyor. Benzer şekilde yapılan araştırmalara göre, hasta/danışanların kendilerinin oluşturdukları randevuları iptal etme ya da bu randevulara gelmeme oranları, diğerlerine göre daha düşük olarak karşımıza çıkıyor.

Hasta ve danışanlardan gelebilecek “En yakın randevu ne zaman?, Muayenehaneniz nerede?” gibi sorular, zamanınızı bölerek iş verimliliğinizi azaltır.7/24 hastaların randevu oluşturup bilgi alabileceği online randevu takvimleri ve çağrı merkezi destekleri ile zamanınız size kalır. Bununla beraber, çakışan randevular, son dakika iptalleri ve randevuya gelmeyen hasta/danışan sayısını en aza indirmiş olursunuz.

Hasta ve danışanlarınıza randevu oluşturabilmeleri için neden çağrı merkezi kanalını da sunmalısınız?

Hasta ve danışan davranışlarını inceleyen araştırmalar insanların online randevu oluşturmaya gün geçtikçe daha meyilli hale geldiğini gösteriyor olsa da, bu randevu oluşturma biçimi hala herkes için yeterince uygun olmayabilir. Kimi hasta ve danışanlar, telefon üzerinden veya yüz yüze başka bir yetkili ile iletişime geçerek randevularını oluşturmak, bilgi almak, ve hatta oluşturdukları randevuları teyit etmek istiyorlar. DoktorTakvimi verilerine göre, tüm randevu oluşturma kanalları içinde çağrı merkezi üzerinden randevu talebi oranı %11 olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle tüm hasta ve danışanların %38’ini oluşturan 55 yaş ve üstü hasta ve danışanlar bu yöntemi tercih ediyor. Hasta ve danışanların randevu tercihleri hakkındaki daha detaylı bilgiyi “Hasta ve danışanların randevu alma yolculuğu” e-kitabımızda bulabilirsiniz.

Hasta ve danışanlar için de telefon üzerinden 7/24 randevularını oluşturabilecekleri ve karşılarında bir muhatap bulabilecekleri bir kanallara sahip olmak hekim ve uzmanlar için kolay olmayabilir. Mesai saatleri içindeyken bile telefon ile gelen bilgi, randevu ve teyit talepleri hem sağlık profesyonellerinin, hem de onların asistanlarının vaktinin çok büyük bir kısmını alırken, mesai saatleri dışında telefon üzerinden gelen bu taleplerin birçoğunun karşılıksız kalması çok olası. Bu nedenle hekim ve uzmanlar için çağrı merkezi desteği; bilgi, randevu teyiti gibi konularla vakitlerinin bölünmemesini sağlarken, telefon üzerinden iletişime geçmek isteyen hasta ve danışanlar için de sağlık profesyonellerine erişebilecekleri bir kanal oluşturur. Hekim ve uzmanların neden çağrı merkezi desteğine ihtiyaç duydukları hakkında detaylı bilgiye e-kitabımızdan ulaşabilirsiniz.

Neden hasta ve danışanlarınıza 7/24 randevu şansı tanımanız gerekiyor

Hasta ve danışanların değişen davranış ve tercihlerini inceledikten sonra, onlara farklı kanallar ile 7/24 randevu oluşturma şansı tanımanın faydalarını özetleyecek olursak;

  • Gün içinde oluşabilecek çağrı yoğunluğunu ortadan kaldırarak profesyonelliğinize odaklanırsınız.
  • Mesai saatleri dışında randevu almak isteyen ve toplam hasta/danışanların %56'sını oluşturan kişilerin sizden randevu alabilmelerini sağlarsınız.
  • Değişen hasta ve danışan alışkanları ile onların diledikleri zaman ve diledikleri şekilde randevu alma taleplerini karşılar, çağın gereksinimlerini yakalamış olursunuz.
  • İlk aramada karşılarında bir muhatap bulan hasta ve danışanların güven duygusu pekişir, daha iyi bir hasta/danışan deneyimini sağlarsınız.
  • Son dakikada iptal edilen randevular gibi nedenlerden oluşan randevu boşluklarını doldurmanız kolaylaşır.
  • Yanlış alınan notlar, ulaşamadığı için çat kapı gelen hasta/danışanlar gibi nedenlerden ötürü oluşabilecek yoğunluk ve randevu çakışmalarını engellersiniz.
  • Yapılan araştırmalar hasta/danışanların kendilerinin oluşturdukları randevuları iptal etme ya da bu randevulara gelmeme oranlarının daha düşük olduğunu gösteriyor. Bu şekilde gününüz daha planlı olur.

Tüm bu bilgiler ve nedenlerden dolayı, bir hekim ya da uzmanlar için hasta ve danışanlarına 7/24 randevu alabilecekleri kanalları sağlamaları şart görünüyor. DoktorTakvimi profesyonel üyelik ile siz de çağrı merkezi desteğini kullanarak hasta/danışanlarınıza, telefonla istedikleri bilgileri alabilecekleri ve randevularını oluşturabilecekleri bir kanal oluşturabilirsiniz. Ayrıca profilinize ekleyeceğiniz takvim özelliği ile hasta/danışanların diledikleri zaman uygunluğunuzu kontrol ederek sizden randevu oluşturmalarını sağlayabilirsiniz.