Bekleme odası, hastaların ve danışanların fiziksel anlamda hekimle/uzmanla ilk temas noktası olduğundan iyi dizayn edilmiş olması ve konforlu hissettirmesi ilk dakikadan itibaren hasta/danışan deneyimine katkı sağlar.
Muayenesini beklerken bekleme odasında konforlu bir deneyim yaşamış olan hasta/danışan tedavi sürecine başlarken kendini daha rahat hisseder ve böylece tedaviye daha hızlı yanıt verir. Temel olarak, ideal bekleme odasının hastalar ve danışanlar için rahatlatıcı bir ortam olması ve hastanın/danışanın endişelerini azaltması gerekir. Bununla birlikte, muayenehane tasarımında sağlanması gereken azami şartlar ve istenen belgeler devlet tarafından kontrol altına alınmıştır. Bunlar:
1) Muayenehanenin oda esasına bütün mekanlarını ne amaçla kullanılacağını gösterir en az 1/100 ölçekli ve Toplum Sağlığı Merkezi tarafından, yerine bizzat gidilerek onaylanmış plan örneği,
2) Binanın yapı kullanma izin belgesinin aslı ya da (Toplum Sağlığı Merkezince) onaylı sureti,
3) Binanın ilgili mevzuata göre alınmış depreme dayanıklılık raporu, (19.08.2008 tarihinden sonra yapılanlardan istenmeyecek)
4) Yönetmeliğin 12/ D Maddesinde muayenehanelerin taşıması gereken asgari tesis, fiziki şartlar ile ilgili, Toplum Sağlığı Merkezi tarafından tespit edilen Mahal Raporu,
5) Kapı, rampa, asansör, engelli tuvaleti, merdivenler bulunma şartı.
Muayenehane açarken gereken tüm belgeleri öğrenmek için e-kitabımızı okuyabilirsiniz.
Peki, bekleme odası dizayn ederken dikkat edilmesi gereken diğer noktalar neler? Gelin, birlikte inceleyelim:
Sağlık hizmeti kişiye özel olduğundan ve çoğu zaman mahrem sayıldığından muayene odanızın bekleme odanızdan izole olması, hastaların/danışanların muayene esnasında kendini rahat hissetmesi açısından çok önemlidir. Hem gizlilik için hem de hastaların/danışanların beklerken tedirgin olmamaları için muayane odası bekleme odasından görülmemelidir. Aşağıdaki düzenlemeleri göz önünde bulundurarak muayene odanızın gizliliğini sağlayabilirsiniz:
Bekleme odalarındaki en önemli konulardan biri herkes için erişilebilir olmasıdır. Hareket kabiliyeti kısıtlı olan, tekerlekli sandalye kullanan veya bebek arabasıyla muayenehaneye gelen tüm hastalarınıza ve danışanlarınıza sorunsuz bir deneyim yaşatmak çok önemlidir.
Mümkün olduğu kadar geniş ve ferah bir alan bırakırsanız hastaların/danışanların sıkışmışlık hissine kapılmalarını engellersiniz ve endişelerini azaltırsınız. Bununla birlikte uygun mobilya seçimi de hastaların/danışanların konforunu sağlamak adına çok önemlidir. Birbirinden farklı; tekli, ikili, üçlü koltukların hepsinden bulundurmanız tek gelen ya da yakınıyla gelen hastalarınızın/danışanlarınızın kendini rahat hissedeceği seçimi yapmasına izin verir.
Buna ek olarak, koltuklara yakın mesafede prizler ve internet erişimi sağlanması, hastaların/danışanların bekleme esnasında özel işleriyle ilgilenebilmelerine olanak sağladığından zaman kayıplarının önüne geçer.
Muayenehane dizaynının her aşamasında dikkat edilmesi gereken en önemli konu, hastaların/danışanların konforunu sağlamaktır. Herhangi bir rahatsızlıkları sonucunda muayanehaneye gelen hastalar ve danışanlar bekleme odalarında endişeli hissedebilir. Amacımız, her zaman muayenehaneye geldikleri andan itibaren iyi bir ilk izlenim oluşturarak gerginliklerini azaltmaya yönelik olmalıdır. Bu yüzden odaya hakim olan genel tasarımı, ışığından renklerine; bitki seçimlerinden tablo seçimlerine kadar bütüncül bir yaklaşımla ele almalısınız.
Tüm bu önerileri göz önünde bulundurarak siz de hasta/danışan deneyimine pozitif katkı sağlayıcı, uzmanlığınızı ve profesyonelliğinizi yansıtan bekleme odaları tasarlayabilirsiniz. Muayenehane tasarımıyla ilgili daha detaylı bilgi almak için e-kitabımıza göz atabilirsiniz.
Son olarak, hastaların ve danışanların en çok önemsediği konu muayeneye zamanında alınmaktır. Günlük programını aldığı randevu saatine göre oluşturan hastalar/danışanlar, randevu saatinde aksama yaşandığında mağdur olur. Bu durum da hastayı/danışanı bir dahaki seferde hekim/uzman tercihlerinde değişikliğe yöneltebilir. Hasta-hekim ya da uzman-danışan arasında oluşabilecek bu güvensizliği önlemek için randevu organizasyonunu çok iyi planlamalısınız. Randevu planlamasını hatasız yapmak, olası karışıklıkların önüne geçmek, hastalarınızın/danışanlarınızın randevularını unutmalarını engellemek için yardım almak isterseniz DoktorTakvimi’nin sunduğu avantajları inceleyebilirsiniz ve “Bir hekim/uzman randevularını nasıl yönetmeli?” konulu blogumuzu okuyabilirsiniz.
Unutmayın ki, hasta/danışan deneyimi bir bütündür ve online kanallarda sağlık araması yapılmaya başlandığı andan itibaren başlar. Hastalarınızın/Danışanlarınızın karşısına kolayca çıkmak, randevu alımlarını kolaylaştırmak, endişelerini azaltıcı bir bekleme odası deneyimi yaşatmak, muayeneye zamanında başlamak gibi etmenler en az doğru tedavinin uygulanması kadar; hastayı/danışanı mental ve fiziksel olarak etkileyen süreçlerdir. Her bir hastaya/danışana yaşattığınız olumlu deneyim, imajınıza katkı sağlayarak büyür ve sizi alanınızda tanınmış profesyoneller arasına dahil eder. Sizler de şimdi alacağınız önlemler veya yapacağınız küçük değişikliklerle bu yolda ilerleyebilirsiniz.