Uzmanlar için blog | DoktorTakvimi

Kliniklerin Bekleme Odalarında Hangi Tür Müzik Çalmalı?

Written by Cemre Üçhisarlı | Oca 23, 2023


Müziğin insan ruhunun gıdası olduğu söylenir. Eski çağlardan bu yana sözlü veya sözsüz pek çok tarzda müzik insan hayatında önemli bir yer edinmiştir. Müzik tarih boyunca sanat için, tedavi amaçlı, geleneksel ritüelleri gerçekleştirmek için ve daha pek çok amaçla kullanılmıştır.

Bugün ise müziğin hastalar üzerindeki etkilerinden ve günümüzdeki modern tıbbi kliniklerde nasıl kullanılabileceğinden bahsedeceğiz. Yapılan bir araştırmaya göre (Kipnis G., Tabak N., Koton S. 2016), müzik olan bir ortamda bulunan hastaların çoğu, müziğin kaygılarını azalttığını söyledi. Özellikle diş polikliniği gibi yapılacak olan işleme karşı önceden duygu oluşumunun yüksek olduğu yerlerde müzik çok işe yarayabiliyor.

Müzik dinlemenin nörolojik aktiviteyi etkilediği biliniyor, bu da müziğin hastaların kaygısını etkilediğini aydınlatmaya yardımcı olabilir. Daha önce “müzik tedavi amaçlı kullanılabilir mi?” isimli e-kitabımızda bundan ayrıntılı olarak bahsetmiştik. Yapılan diğer araştırmalar hasta üzerindeki etkilerin müzik türlerine göre değişebildiğini de göstermektedir. Yani sakinleştirici müzikler ile pop, rock gibi daha hareketli müziklerin hastalarda uyandırdığı etkiler farklı olabiliyor.

Sizin için kliniklerinizde çalabileceğiniz, harika bir Spotify listesi hazırladık. Hemen butona tıklayarak listeye göz atabilirsiniz. 

Müziğin Bekleme Odalarındaki Faydaları

  • Müzik, sohbetlerde yumuşamaya ve mahremiyet oluşturmaya yardımcı olur. Böylesine kişisel ve mahrem bir ortamda, hem rahatsız edici sessizlikleri bozmak hem de odadaki diğer hastalar arasındaki diğer konuşmaları kapatmak için müzik gereklidir.

    Bir çalışmada araştırmacılar, bekleme odasında orta düzeyde ses seviyesinde müzik çalmanın, hastaların duyduğu konuşma miktarını önemli ölçüde azalttığını bulmuşlardır. Bu, sağlık uzmanlarının hasta bilgilerinin gizliliğini korumak için aldığı önlemlerden birisi haline gelebilir.
  • Çok sayıda araştırma, müzik dalgalarının ürettiği beyin stimülasyonu sayesinde müziğin sağlığa birçok faydası olduğunu göstermiştir. Olumsuz duyguları azaltır. Terapilerde uygulanan ve olumlu duyguları teşvik etme kapasitesine sahip bazı sesler vardır.
  • Müzik, sadece hastalar için değil, çalışanlar için de hoş bir atmosfer yaratarak odaklanmalarına yardımcı olur.

Bekleme Odaları İçin En Uygun Müzik Türü Nedir?

Aynı tür müzik her klinik kültürü, tıbbi alan için geçerli değildir. Enstrümantal müziklerin hastaları ve danışanları rahatlatmak için iyi bir seçim olabileceği doğrudur. Sizi, bedeninizi ve zihninizi rahatlatmaya davet eden rahatlatıcı sesler her zaman iş görürler. Ancak pop, blues ve hatta rock gibi tarzları zarif bir şekilde birleştiren fon müziği de hastalar üzerinde aynı etkiyi yaratabilir. Her şey, istenileni en iyi yansıtan şarkıları nasıl seçeceğinizi ve hoş bir atmosfer yaratacağınızı bilmeye bağlıdır. Müzik uygunsa beyin, zevk, tatmin ve esenlik duygularından sorumlu olan dopamin ve endorfin gibi maddeleri salgılar. Bu nedenle, olumlu bir deneyim oluşturmaya katkıda bulunacaktır.

Bizler de sizler için bir Spotify listesi hazırladık. Bekleme odalarınızda danışanlarınıza ve hastalarınıza dinletebileceğiniz hafif, sakin ve hoş şarkıları bir araya getirdik. Bu listeye yeni şarkılar ekleyerek ve zaman zaman güncelleyerek size uzun süre kliniklerinizin bekleme odalarında eşlik etmesini istiyoruz. Hemen buradan listemizi inceleyebilirsiniz.