Uzmanlar için blog | DoktorTakvimi

Hekimlerin/Uzmanların Sosyal Medyada Yaptıkları 6 Hata

Written by Cemre Üçhisarlı | Eyl 27, 2023

Hasta ve danışanlarla etkili bir iletişim kurmak için sosyal medyanın önemi ve gerekliliğinden sıklıkla bahsediyoruz. Online görünürlük sağlamak, tanınmak ve yeni kişilere ulaşmak için sosyal medya günümüzün en önemli araçlarından birisi. Hekim ve uzmanlar için de çok etkili olan sosyal medyada en sık yapılan 6 hata neler, bunları yapmamak için nelerden kaçınmalısınız? Haydi gelin birlikte bakalım. 

İçeriği okumak yerine dinlemek için "oynat" butonuna tıklayın. 
 

Hasta ve Danışanlar İçin sosyal Medyanın Önemi 

Türkiye’de 2023 Şubat verilerine göre; 57,9 milyon kullanıcısı olan Youtube’u 48,65 milyon kullanıcıya sahip Instagram izliyor. Yalnızca Facebook, 34.40 milyon İnternet kullanıcısı tarafından düzenli olarak kullanılmakta. Rakamlarda da görüldüğü gibi sosyal medya dünyada olduğu kadar ülkemizde de popüler ve etkileyici bir unsur. Peki bunun sizin için önemi ne ve bunu nasıl kullanmalısınız? 

Yapılan araştırmalara göre insanlar sosyal medyayı yalnızca eğlence amaçlı kullanmıyor çok büyük bir kısmı aynı zamanda sosyal medyayı bilgi kaynağı olarak görüyor. Yani size ulaşmak isteyen, sizden sağlık hizmeti almak isteyen kişiler sizi sosyal medyada görmek ve hakkınızda bilgi almak istiyor. Bu nedenle, etkili bir şekilde nasıl iletişim kurulacağını ve hangi hatalardan kaçınılacağını bilmek oldukça önemli. 

Hekim ve Uzmanların Sosyal Medyada Yapmamaları Gereken 6 Hata 

1. İnterneti Ciddiye Almamak

Sanal dünya ile gerçek dünya arasındaki çizgi giderek bulanıklaşıyor. Ancak interneti ayrı bir gerçeklik olarak düşünmemeliyiz çünkü internet bugün gerçek, somut dünyamızın bir "uzantısı". 

İnternette gerçekleştirilen eylemlerin sonuçları genellikle "çevrimdışı dünyada" olur. İnternet üzerinden alışveriş yapıyor, fatura ödüyor, hizmet alıyoruz. Sosyal medya profilinizi ziyaret eden internet kullanıcısına yüz yüze iletişimde olduğu kadar pozitif hissettirmeye çalışın ve internetin gerçek bir dünya olduğunu unutmayın.

2. Özensiz Profile Sahip Olmak   

Burada bir Facebook profilinden mi yoksa DoktorTakvimi profilinden mi bahsettiğimiz önemli değil. Profilinizin olduğu herhangi bir internet platformunda dikkatsizce doldurulmuş, en önemli bilgilerin yer almadığı, fotoğrafsız profiliniz kesinlikle yer almamalı. İnternet kullanıcısı bir hekim veya uzman ararken, onun hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenmek ister. Dikkatsizce hazırlanmış bir profili görünce, kendini görmezden gelinmiş hissederek hakkında daha fazla bilgi alabildiği diğer hekim ve uzmanlara yönelecektir. 

3. Anında Sonuç Beklemek 

Sosyal medya öncelikle bir iletişim kanalıdır ve tüm iletişim süreçleri belli bir zaman alır. Kişilerarası ilişkiler, hem gerçek hem de sanal dünyada, hemen kurulmaz. Hastalara/Danışanlara zaman verin. Sosyal medya varlığınızı uzun vadeli bir yatırım olarak değerlendirin ve sabırlı olun. Bu sürede düzenli içerik üretmek ve profilinizi güncellemek oldukça önemli. 

4. Profilinizi Kurum Resmiyetine Boğmak 

Profil oluştururken bir şeyi unutmayalım: Hastalar/Danışanlar sizleri öncelikle insan olarak görmek istiyor. Soyut bir "doktor kurumu" aramıyor. Mesleki deneyimle doğrudan ilgili olmayan bazı bilgileri (örneğin hobiler, ilgi alanları) profilinize dahil etmek, mesafeyi biraz azaltmanıza ve sizin hastaların/danışanların gözünde daha sevimli hale gelmenize olanak sağlayacaktır. Ancak makul olmayan anlamsız fotoğraflar veya tartışmalı ifadeler yayınlamak, profesyonellik belirtisi olarak kabul edilemez.

5. Olumsuz Yorumlara Takılmak 

Sosyal medya etkileşimi gerektirir. İnternet kullanıcıları, DoktorTakvimi web sitesinde sosyal medyada yayınlanan içeriklere yorum yapabilir ve hekimler/uzmanlar hakkında görüş bildirebilir. Bunda korkulacak hiçbir şey yok! 

Görünenin aksine, olumsuz yorumlar bize itibar bile verebilir. Hastalar/Danışanlar hiçbir hekimin/uzmanın kusursuz bir makine olmadığını bilirler. Olumsuz görüşlere ustaca cevap vererek profesyonel imajınızı güçlendirebilirsiniz. Olumsuz görüşleri dert etmek yerine, muayenehaneden memnun ayrılan hastaların/danışanların izlenimlerini başkalarıyla paylaşmayı unutmamasını sağlayın.

6. Etkileşimde Kalmayı Unutmak 

Sosyal medya bize güzel bir imaj oluşturmak için araçlar sağlar. Bu araçları nasıl kullanacağımız tamamen bize kalmış. Facebook veya Instagram'daki bir profil, yalnızca üzerinde düzenli olarak yeni içerik yayınlandığında rolünü yerine getirecektir. Bu portalda durgunluk, kullanıcılar açısından ilgi eksikliği anlamına gelir. DoktorTakvimi’ndeki bir profil de, hastalara sizi seçme konusunda karar vermeleri için yeterli bilgiyi vermek üzere güvenilir bir şekilde doldurulmalıdır. Sadece sosyal medyada var olmak yeterli değildir aynı zamanda kullanıcılarla etkileşimde bulunmanız gerekir.

Sosyal medyada nasıl yer alacağınızı ve sosyal medyayı nasıl etkin kullanacağınızı daha ayrıntılı öğrenmek için “Sağlık profesyonelleri sosyal medya kullanırken nelere dikkat etmeli?” isimli e-kitabımızı ve sosyal medya ile ilgili diğer e-kitaplarımızı indirebilirsiniz.