Uzmanlar için blog | DoktorTakvimi

Dikkat edilmesi gereken sosyal medya tavsiyeleri | DoktorTakvimi

Written by Seyda Nur Eskin | Nis 20, 2022

Sosyal medyanın etkileri ve kullanımı sektörel olarak farklılık gösterse de sağlık sektöründeki kullanımı giderek artmakta ve etkisini genişletmekte. Sadece sizlerin hasta ve danışanlara tıbbi bilgi ulaştırmanızda değil, aynı zamanda kariyerinizi ilerletme, medya bağlantıları kurma gibi konularda da size yardımcı olabilir.

Tüm bu sebeplerin altında yatan temel bir durum var ki o da, hangi sosyal medya platformunu kullanırsanız kullanın, online platformlarda görünür ve bulunur olmak. Bu sebeple sosyal medyada aktif olmak artık bir gereklilik diyebiliriz. Peki sosyal medya hesaplarınızı yönetirken nelere dikkat etmelisiniz? Neler size yardımcı olabilir?

 

Online görünürlüğü keşfetmek ister misiniz?

 

1) Asla hasta ve danışanlara sosyal medya yoluyla tanı koymayın.


2) Sosyal medya hasta ve danışanları bilgilendirmek için kullanılabilir. Hasta ve danışanlar, sizin sayfalarınızı takip ederek yaptıklarınızla ilgili bilgilere ulaşabilir veya paylaşmak istediğiniz herhangi bilgi varsa onları öğrenebilir.

Twitter

3) Twitter, profesyonel bağlantılarınızın sayısını artırmak için oldukça kullanışlıdır. Tanınırlığınızı artırarak; meslektaşlarınız, sağlık bilgileri teknolojileri çalışanları, medya, vs gibi kişilerle bağlantı kurmanızda size fayda sağlayabilir. Hasta ve danışanlar sizi Twitter’da takip edebilir ama, 140 karakter limitinden ötürü, Twitter’ın hasta ve danışanlara bilgi aktarmak için çok faydalı bir araç olduğu söylenemez. Fakat Twitter’dan kendi blog veya web sitenizin ya da doktortakvimi.com gibi sitelerdeki profilinizin linklerini ekleyebilir yazılarınızı paylaşabilirsiniz.


4) Takipçilerinizi dikkatle seçin. Sizi spamleyen ya da trolleyen (“troller” sizin tepki vermeniz için kasıtlı bir şekilde olumsuz paylaşımlarda bulunan kişilerdir) kişileri engelleyin. Pek çok insan size bir şeyler satmaya çalışacaktır. Hesabınızı gözlemleyin çünkü hacklenmek hiç de nadir olan bir şey değil.                                          
5) Bağlantılarınızı genişletin. Önemli mesajlarınızı düzenli olarak tweetlediğiniz bir grubunuz olsun ki onlar da bu mesajlarınızı paylaşıp yayabilsinler, ya da retweetlesinler.


6) Dediklerinizi gözden geçirin. Arada bir kişisel tweetler atmakta hiçbir sakınca yoktur. Aksine bu durum sizin hekim/uzman kimliğiniz dışında yaptığınız bir paylaşım sayesinde hasta ve danışanlar gibi birer insan olduğunuzu belli eder. Bunu göstermek de samimiyeti sağlar ve güven duygusunu pekiştirir.


7) Bir anda öfkeye kapılmayın. Sizi izleyen pek çok insan var. Hoşunuza gitmeyen bir cevap ya da tepki aldığınızda sakince cevap verin ya da görmezlikten gelin. Eğer size direkt bir tweet yollanırsa, kullanıcı adınızın önüne bir karakter koymadığı sürece bu tweetleri sizden ve onlardan başka kimse göremez.


8) Dünya Sağlık Örgütü gibi sözüne güvenilir kaynaklardan gelen iyi makaleleri retweet edin. İnsanlar sizi, kendileri için güvenilir bir uzman ve kaynak olarak görecektir.


9) Çekingen olmayın. Sosyal medya sosyal olmak için var. Favori tweetler atın, insanlara retweetler için teşekkür edin. Paylaşım yaparken sürekli insanlardan gelecek tepkileri düşünmeyin.

Facebook

10) Hastaları ve danışanları bilgilendirici materyalleri paylaşmak için Facebook daha uygun bir sosyal medya platformudur. Hasta ve danışanlarınızdan sizin Facebook’taki çalışmalarınızı takip etmelerini rica edin.

11) Facebook’ta sadece bir hesabınız olabilir ama birden fazla farklı sayfa açabilirsiniz. Birçok kişinin kendi kişisel Facebook sayfası olduğu gibi yaptığı işler için ayrı sayfası ve bir de kişisel profesyonel sayfası var. Üstelik sadece geleneksel yöntemlerle değil, çağı yakalayan ve amacına hizmet eden çalışmalar da yapabilirsiniz. Bu çalışmaların başında Facebook üzerinden hasta ve danışanlara randevu vermek geliyor. Buraya eklenen online randevu takvimi ile hali hazırda bir kitleniz olan sosyal medya platformunu daha aktif kullanabilir, daha çok hasta ve danışana ulaşabilirsiniz.

 

Online randevu takvimini keşfetmek için tıklayın

LinkedIn

12) Linkedin kariyeriniz için bağlantılarınızı güçlendirebileceğiniz bir araç. Buna uygun olarak iş yaşamınızdaki bağlantılarınızı geliştirebilirsiniz.

13) Linkedin’i Facebook gibi kullanmayın. Linkedin Facebook’tan oldukça farklı bir mecradır. Örneğin; gittiğiniz bir yer (tatil vs.) ile ilgili ayrıntı paylaşmak yerine makalelerinizi yazılarınızı Linkedin’de paylaşmanız daha iyi olacaktır.

14) Linkedin’de tanıdığınız insanlarla iletişim kurmaya çalışın. İletişim kurmuş olmak için tüm davetleri kabul etmek zorunda değilsiniz. Aynı zamanda burası mesleki bir platform olduğu için kendinize uygun bulduğunuz birçok gruba üye olabilirsiniz. Meslektaşlarınızın üye olduğu bu grupta faydalı bilgiler paylaşabilir, paylaşılan bilgiler ile tıp alanındaki yeniliklere dair daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.