Mar 31, 2021

Hekimler/Uzmanlar için online imaj oluşturmanın 3 kritik noktası

hekimler/uzmanlar için online imaj oluşturma yolları

Bilgi teknolojilerindeki hızlı gelişim ve iletişim devrimi sayesinde insanların daha önce ulaşması zor olan bilgilere ulaşım imkanı kolaylaşmıştır. İnternet üzerinden bilgiye erişebilme seçeneği, tüm insanların ve özellikle hastaların/danışanların sağlıklarını yönetmede kendilerini daha etkin kılabilme imkanı vermiştir.

Böylelikle hastalar/danışanlar edindikleri bilgiler ışığında karar verebilme ve sağlıkla ilgili davranışlarını yönetebilme/geliştirebilme imkanından faydalanmaktadır. Dolayısıyla hastaların ve danışanların internet üzerinden sağlık araması yapma davranışlarının zaman içinde alışkanlığa dönüşeceğini ve bu yöntemin yayılarak artacağını söylemek mümkündür.

TÜİK, Hanehalkı Bilişim Teknolojileri (BT) Kullanım Araştırması 2020 raporuna göre, hastalar ve danışanlar sağlık aramalarını %65,4 oranda internetten yapıyor.

Bu noktada hekimlerin ve uzmanların dikkat etmesi gereken iki konu vardır: online görünürlük ve online imaj. Online görünürlüğü kısaca; hastaların/danışanların sağlık araması yaptığı online kanallarda karşılarına kolaylıkla çıkmanız olarak tanımlayabiliriz. Online görünürlükle ilgili hazırladığımız kısa videomuzu buradan izleyebilirsiniz.

Peki karşılarına çıktıktan sonra tercih edilmenizde etkili olan faktörler nelerdir? Bu soruya vereceğimiz cevapların bütünü ise online imajınızı oluşturur. Online imaj oluşturmanın ve geliştirmenin ipuçlarını birlikte inceleyelim.

Online imaj nedir?

Online imaj, sağlık araması yapan hastaların/danışanların online platformlar aracılığıyla sizi “nasıl” algıladığıyla ilgilidir. Uzmanlığınızın, mesleki başarılarınızın, deneyimlerinizin online kanallarda gerçek hayattaki gibi yansıtılması online imajınızı oluşturmada çok büyük öneme sahiptir. Örneğin; eskiden, sunduğunuz sağlık hizmetinden memnun kalan hastalarınız/danışanlarınız sizi tanıdıklarına kulaktan kulağa bir yöntemle tavsiye ediyorken; günümüzde, deneyimini olumlu bir şekilde yaşamış hastalar ve danışanlar online platformlarda yaptıkları yorumlarla sizi sadece tanıdıklarına değil tanımadığı kişilere de öneriyor. Bu durum da hasta/danışan yolculuğunun asla sona ermeyen ve zincirleme olarak birbirini tetikleyen ögelerden oluştuğunu bize gösteriyor. 

Sağlık sektöründe, hizmeti almadan önce deneme şansı olmadığı için hastalar ve danışanlar yaptıkları kapsamlı araştırmalar sonucunda hekim/uzman tercihine karar veriyor. Bu durumda, ilk adım olarak hastaların/danışanların karşısına hızlı ve kolay şekilde çıkmanız (online görünürlük) ; ikinci adımda ise güven oluşturan bir online imaja sahip olmanız çok önemlidir.

Sunduğunuz her olumlu hasta/danışan deneyimi size katlanarak dönecek olan geleceğinize yaptığınız bir yatırımdır. Online imajınızı bir günde oluşturamazsınız; ancak, her gün aldığınız aksiyonlar neticesinde online imajınızı inşaa edersiniz.

DoktorTakvimi online imajınızı geliştirmek için size birçok yararlı araç sunar, incelemek için linke tıklayabilirsiniz.

Online imaj nasıl oluşturulur?

1. Hastalarınızdan/Danışanlarınızdan yorum toplayın

Hakkınızdaki yorumlar hastaların ve danışanların sizinle kişisel olarak tanışmadan önce zihinlerinde olumlu bir imaj yaratmanın etkili bir yoludur. Bu sayede hastaların/danışanların beklentilerini gerçeğe en yakın şekilde oluşturmasına yardım edebilirsiniz. Beklentisiyle paralel deneyim yaşayan hastalar ve danışanlar, yaşadıkları bu olumlu deneyimi herkesle paylaşmak isteyecektir. Bu yüzden, tarafsız online sağlık platformlarda yerinizi alın. Hakkınızda paylaşılan yorumlar online imajınıza katkı sağlayacaktır. Bu döngüyü devam ettirmek tamamen sizin elinizde! 

Olumsuz yorum almak da olumlu yorum almak kadar doğaldır. Aldığınız olumsuz yorumlara profilinizde yer verin ve hasta/danışan deneyimini güçlü hale getirmek için kaynak olarak kullanın. Olumsuz yorumlara da mümkün olduğunca cevap verin. Hakkınızdaki olumlu ya da olumsuz görüşlere cevap vermeniz diğer hastaların/danışanların size daha fazla güven duymasını sağlar.  

Hastalardan ve danışanlardan yorum toplamanın etkili yollarını öğrenmek için blogumuzu okuyabilirsiniz.  

2. Size en uygun iletişim kanallarını seçin

Hastalarınızla veya danışanlarınızla iletişime geçmek için blog sayfaları, sosyal medya, profesyonel web siteniz gibi birçok online kanal vardır. 

Facebook, Instagram, Twitter gibi sosyal medya ağlarında hastalarınızla ve danışanlarınızla iletişime geçebilirsiniz. Mesaj kutunuza gelen sorulara ve paylaştığınız içeriklere gelen yorumlara yanıt vererek işe başlayabilirsiniz. İletişim kurarken, sosyal medya üzerinden hiçbir hastaya/danışana teşhis koymamaya ve tedavi yöntemi önermemeye dikkat edin. Hastalarınızla veya danışanlarınızla online kanallar aracılığıyla diyaloğa girmek, ulaşılabilir olduğunuzu göstermek açısından çok önemlidir. Ulaşılabilir olmanız online imajınızı olumlu etkiler. Sosyal medyayı etkin kullanmak için gerekenlerle ilgili hazırladığımız kısa videomuzu buradan izleyebilirsiniz. 

Web sitesine sahip olmak her şey değil mutlaka güncel tutmalısınız, yazdığınız makaleleri aldığınız sertifikaları ekleyerek bu alanın da güncel olduğundan emin olun. İşin uzmanı sizsiniz yetkinliğinizi gösteren uzmanlığınız ile ilgili konularda makaleler yazmanız online imajınızda büyük fark yaratır. Kimse size ait 5 yıl önceki bilgileri görmek istemez. Bu yüzden son zamanlarda da hastalara/danışanlara ne yaptığınızı göstermek hem güven duyulmasını sağlar hem de uzmanlığınıza olan yetkinliğinizi göstererek hastaların/danışanların karşısına olumlu bir online imaj ile çıkmanız anlamına gelir. 

Bununla birlikte, yoğun bir iş temposu içindeyseniz ve çok fazla zamanınız yoksa profesyonel bir web sitesine sahip olmanız işlerinizi kolaylaştıracaktır. Uzmanlık alanınıza özel web sitenizi oluşturmak için DoktorTakvimi’nden yardım alabilirsiniz. DoktorTakvimi, hekimlerin ve uzmanların ihtiyaçları için özel olarak tasarlanmıştır. Profilinize eklediğiniz bilgiler sayesinde web siteniz otomatik olarak güncellenir. Uzmanlık alanınız dışındaki iş yüklerinden sizi kurtarır.

3. Hastalarınızla/Danışanlarınızla faydalı içerik paylaşın

Size en uygun iletişim kanallarını seçtikten sonra, tek yapmanız gereken bu kanalları yararlı içerik paylaşmak için kullanmaktır. Bu şekilde, sunduğunuz sağlık hizmetleriyle ilgilenen tüm hastalar/danışanlar için bir otorite ve bilgi kaynağı olarak algılanırsınız. 

Sosyal medya platformlarını mesleki hesap, kişisel hesap ayrımı yaparak kullanın. Hakkınızda araştırma yapan hastalar/danışanlar sizin hayatınızı merak ediyor olsalar da karar verme aşamasında sizin uzmanlığınız ile ilgili yaptığınız paylaşımları dikkate alırlar. Bu karar verme aşamasında büyük bir etki sahibi olan online imajınız için ise uzmanlığınıza dair düzenli içerik paylaşımı yapmak güven artırıcı bir unsur olur

İçerik paylaşırken hastaların ve danışanların rahatlıkla anlayabileceği sade bir dil kullanmanız çok önemlidir. Kullandığınız tıbbi terimleri açıklamaktan çekinmeyin. Regülasyonlara uygun paylaşımlar yaptığınızdan emin olun. Uyulması gereken regülasyonların neler olduğuyla ilgili hazırladığımız kısa videomuzu izleyerek detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Düzenli aralıklarla ve sürekli yaptığınız faydalı paylaşımlar hastalar ve danışanlar tarafından güven artırıcı unsur olarak görülür. Size güven duyarak gelen hastalar/danışanlar ise tedaviye daha hızlı yanıt verir. Aldığı sağlık hizmetinden memnun kalan hastalar ve danışanlar, deneyimlerini online sağlık platformlarında paylaşarak online imajınızın gelişmesine katkı sağlar.

Online imaj oluşturmak ve geliştirmek uzun soluklu ve sabır gerektiren bir süreçtir. Başarılı bir online imaj için hastalarla ve danışanlarla yaşanan tüm süreçleri bir bütün olarak ele almalısınız. Yaşattığınız her olumlu deneyim birikecek ve online imajınızı güçlendirecektir. Yaptığınız olumlu değişikliklerin sonucunu bir anda göremeyebilirsiniz; fakat, zaman içerisinde göreceğinizden şüpheniz olmasın. Online imajınızı geliştirirken profesyonel uzmanlardan destek almak isterseniz sitemizi inceleyebilirsiniz.