Nis 13, 2021

Hastaların/Danışanların sizi daha kolay bulmasını ve tercih etmesini sağlayan 2 temel yol

Hastaların/Danışanların sizi daha kolay bulmasını ve tercih etmesini sağlayan 2 temel yol

Günlük hayatta dijital dünyanın etkisinin artmasıyla, bireylerin ürün ve hizmet satın alırkenki tutumları değişime uğramıştır. Sağlık sektöründe de kendini gösteren bu değişim, özellikle hastaların/danışanların sağlık araması yapma sürecinde karşımıza çıkmaktadır. 

Kısıtlı çevresinden duyduklarıyla yetinmeyen hastalar ve danışanlar sağlık araması yaparken internete yönelmiştir. Bu sayede, hem rahatsızlıkları hakkında daha çok bilgi edinebilmekte hem de kendileriyle aynı ya da benzer rahatsızlığı yaşayan hastaların/danışanların yorumlarını okuyarak daha bilinçli tercihler yapmaktadır. 

Bu noktada hekim ve uzmanlara düşen ise, öncelikle iyi bir online görünürlüğe; ardından, güvenilir bir online imaja sahip olmaktır. Hastaların ve danışanların sizi daha kolay bulmasını ve tercih etmesini sağlayan 2 temel yolu birlikte inceleyelim:

1. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)’nuzu güçlendirin

Online görünürlüğün ilk adımı hastalar ve danışanlar tarafından kolaylıkla bulunmaktır. Google’da uzmanlık alanınız ve şehrinizden oluşan anahtar kelimeleri arattığınızda (örneğin: Kulak Burun Boğaz Doktoru İzmir) kendinize ulaşabiliyor musunuz?  

Organik arama sonuçlarında ilk sıralarda çıkmak iyi bir online görünürlüğe sahip olduğunuzu gösterir. Bu sayede, hastaların ve danışanların karşısına daha kolay çıkarak kusursuz bir hasta/danışan deneyimi sunmanın ilk adımını atmış olursunuz. 

İyi bir hasta/danışan deneyiminde dikkat edilmesi gereken diğer adımları öğrenmek için blogumuzu okuyabilirsiniz.

Hasta/danışan deneyim yolculuğu

a. Tarafsız sağlık platformlarında profil oluşturun

Tek  başınıza SEO’nuzu güçlendirmek yıllar alır, ama SEO’su hali hazırda güçlü olan tarafsız online platformlar sayesinde bunu düşünmenize gerek kalmaz. Yapılan sağlık araştırmalarında, sadece adınızla değil; uzmanlık, il, ilçe gibi anahtar kelimelerin kombinasyonlarında da üst sıralarda yer almanız için SEO yapısı güçlü olan DoktorTakvimi’nde profil oluşturabilirsiniz. Bu sayede, uzmanlığınızla ilgili yapılan sağlık aramalarında hastaların/danışanların karşısına daha fazla çıkar ve dolayısıyla daha çok hasta ve danışanla iletişime geçersiniz. 

SEO ile sizi bulan hastalar ve danışanlar tarafsız bilgi almak için hakkınızda yapılmış yorumları okurlar. Sunduğunuz sağlık hizmetleri hakkında detaylı bilgi sahibi olurlar ve beklentilerini bu bilgiler ışığında oluşturarak seçimlerini yaparlar. Beklentisine paralel bir deneyim yaşayan hastalar ve danışanlar ise aldığı sağlık hizmetinden memnun kalır. Böylece, yorumlarını tarafsız sağlık platformlarında paylaşarak kendinden sonraki hastalara ve danışanlara deneyimlerini aktarır. Günden güne topladığınız yorumlar sayesinde de, online imajınız güçlenir. 

b. Profesyonel web sitenizi oluşturun

Uzmanlığa özel bir web sitesi hekimlerin/uzmanların sıklıkla tercih ettikleri online çalışmalardan bir tanesidir. Web sitenizi oluştururken mobil arayüze uygun olduğundan ve çeşitli cihazlarda açılabildiğinden emin olun. 

Web sitenizi sürekli güncel tutun. Mezun olduğunuz okullar, aldığınız eğitimler, verdiğiniz hizmetler gibi sizinle ve uzmanlığınızla ilgili olan bilgilere web sitenizde mutlaka yer verin. Böylece, hakkınızda araştırma yapan hastaların ve danışanların karar alma süreçlerini hızlandırırsınız. Hekimlerin ve uzmanların web sitesi oluştururken dikkat etmesi gereken diğer noktaları öğrenmek için e-kitabımızı okuyabilirsiniz. 

Sizinle ilgili bilgi edinen hastalar ve danışanlar, karar verme aşamasına geldiğinde ise en hızlı şekilde randevu almak isterler. Web sitenizde online randevu takvimininizin olması, randevu alma sürecini kolaylaştırarak olası fikir değişikliklerinin önüne geçer. DoktorTakvimi’nin sunduğu online randevu takvimi ile ilgili detaylı bilgi almak için sitemizi ziyaret edebilir ya da kısa videomuzu izleyebilirsiniz. 

c. Google Benim İşletmem hesabınızı oluşturun

Dakikada 3,8 milyon arama yapılan Google’da mutlaka yerinizi alın. Telefon numaranızı, iş adresinizi, çalışma saatlerinizi ekleyerek hastaların ve danışanların size ulaşmasını kolaylaştırın. 

Sağlık araması yapan bir hasta/danışan size ulaşamadığında kararını çok hızlı bir şekilde değiştirir. Bu durumun önüne geçmek için online görünürlüğünüzün yüksek olduğundan her zaman emin olmalısınız. Bununla birlikte, ulaşılabilir bir hekim/uzman olmanız hastalarla/danışanlarla olan güven ilişkinizi artıracak ve online imajınıza katkı sağlayacaktır. 

DoktorTakvimi ve Google Benim İşletmem işbirliğinin sunduğu avantajları öğrenmek için blogumuzu okuyabilirsiniz. 

d. Uzmanlık alanınızla ilgili bloglar, e-kitaplar paylaşın

Uzmanlık alanınızla ilgili düzenli olarak paylaşacağınız içerikler sayesinde hastalarınıza/danışanlarınıza değer katın. Uzmanlığınız konusundaki yetkinliğinizin farkına varan hastalar ve danışanlar tarafından otorite kaynağı olarak görüleceksiniz. Aranızdaki güven bağı güçlenir ve bu durum da online imajınızın gelişmesine yardım eder.

İçerikteki en önemli nokta düzenli ve sık aralıklarla paylaşmanızdır. Yalın ve anlaşılır bir dil kullandığınızdan emin olun. Paylaştığınız içerikler sayesinde; uzun vadede, bilinçli hastalar/danışanlar oluşturursunuz. Uzmanlığınıza olan yetkinliğinizi fark eden hastaların/danışanların, uzun vadede de olsa akıllarına yine siz gelirsiniz. 

İçeriklerinizin konusunu seçerken, hastaların/danışanların uzmanlık alanınızla ilgili en çok araştırma yaptığı konular referans noktanız olmalıdır. Örneğin; bir göz doktoruysanız, hastalarınızın internette en sık lazer ameliyatı ile ilgili aramalar yaptığını gözlemlemiş olabilirsiniz. Bu nedenle, bir sonraki içeriğinizin konusu lazer ameliyatıyla ilgili olursa içerik paylaştığınız yerlere (örneğin; web siteniz, tarafsız platformlardaki profilleriniz, sosyal medya hesaplarınız gibi) daha fazla trafik çekebilirsiniz. Aynı zamanda blogunuzun içinde kullandığınız anahtar kelimeler sayesinde Google’daki konumunuz yükselebilir ve online görünürlüğünüzü artırmış olursunuz. 

2. SEM (Arama Motoru Pazarlaması)

Gelişen teknolojiyle birlikte artan fırsatlar sağlık sektöründe de kendini gösteriyor ve reklam verenlere yeni deneyimler sunuyor. Bu fırsatları iyi anlamak ve değerlendirmek için etkili bir strateji izlemelisiniz. Doğru stratejiyi kullanırsanız, uzmanlığınızla ilgili kişilerin önüne çıkar ve online görünürlüğünüze katkı sağlarsınız.

Organik sıralamanın yeterli olmadığı zamanlarda hastaların ve danışanların karşısına daha kolay çıkmak için reklam vermeyi deneyin.

a. Arama motorlarında üst sıralarda çıkarak hastaların/danışanların size daha kolay ulaşmasını sağlayın

Dünyada en fazla trafiğe sahip olan arama motoru Google’da regülasyonlara uygun tanıtıcı reklam verin. Hastalar ve danışanlar sağlık araştırması yaparken tarafsız sağlık platformlarına yönelme eğilimindedirler. Ancak, reklamlar sayesinde isminizi uzmanlık alanınızda bir marka haline getirerek bilinirliğinizi artırın. 

Hekimler ve uzmanlar için hazırladığımız Google Ads Rehberi e-kitabımızı okuyarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

b. Bütçeniz dahilinde Facebook reklamları oluşturun

Türkiye, 37 milyon kullanıcı ile Facebook’un en fazla kullanıldığı ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Facebook’ta reklam vererek hedeflediğiniz kişierin karşısına, istediğiniz şekilde çıkabilirsiniz. Facebook reklamları sayesinde, hem bilinirliğinizi artırın hem de içeriklerinizin daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayın. Bu nedenle, Facebook reklamları birçok hekim ve uzman tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. 

Hekimler ve uzmanlar için hazırladığımız Facebook Rehberi e-kitabımızı okuyarak daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. 

Tanıtım oluştururken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise regülasyonlara uygun şekilde hareket etmenizdir. Sağlık sektörü, diğer hizmet sektörlerinden farklı olarak ticari bir amaç taşımadığı gerekçesiyle birçok regülasyona tabiidir. Hem organik hem de ücretli içerik paylaşımlarınızda regülasyonlara uygun şekilde paylaşım yaptığınızdan emin olun. Peki, regülasyonlara uygun bir online kimlik oluşturmak için uyulması gereken kurallar nelerdir? Sorunun yanıtını, kısa videomuzu izleyerek öğrenebilirsiniz.

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) ve SEM (Arama Motoru Pazarlaması) çalışmaları bir bütün halinde ilerletilmelidir. Amacınız; gerek organik sonuçlarda, gerekse reklam sonuçlarında ilk sıralarda konumlanarak görünürlüğünüzü ve bilinirliğinizi artırmak olmalı. Bu sayede, hastalar ve danışanlar tarafından daha kolay bulunabilir ve tercih edilebilirsiniz. 

Online görünürlüğünüzü artırmak için bir profesyonel uzmandan destek almak istiyorsanız, DoktorTakvimi’nin sunduğu Profesyonel Üyelik avantajlarını hemen inceleyin! 

 

İncelemek istiyorum