Nis 12, 2021

Hastaların/Danışanların randevularını online almadan önce en çok dikkat ettikleri 5 özellik

Hastaların/Danışanların randevularını online almadan önce en çok dikkat ettikleri 5 özellik

İnternetin günlük hayatta kullanımının artmasıyla birlikte internetten bilgi, hizmet veya ürün arayanların sayısı katlanarak arttı.

İnternetteki hızlı değişim ve gelişim, sağlık sektöründe de kendisini belirgin olarak gösterdi ve hasta algıları, tutum ve davranışlarında da değişimlere sebep oldu. Hastaların/danışanların sağlık araması yaparken başvurduğu yöntemler değişti ve online kanallara yöneldi. 

Sağlık araması yaparken interneti tercih eden kullanıcıları incelediğimizde, 25-34 yaş grubunun %32,72 oranıyla ilk sırada yer aldığını görüyoruz. Bu yaş grubundaki kişilerin sadece kendileri için değil aynı zamanda hasta/danışan yakını olarak da sağlık araması yapan bir kitle olduğunu düşünürsek internetten yapılan sağlık araması sonucu verilen kararların çok geniş bir kitleyi etkilediği sonucuna ulaşabiliriz. Bu nedenle, sağlık araması yapan hastaların/danışanların, hekim/uzman seçimine karar vermesi aşamasında ihtiyaç duydukları tüm bilgilere hızlı ve kolay şekilde ulaşabilmesi her zamankinden daha önemli bir hale geldi. Bu noktada, hekimlerin/uzmanların interneti verimli şekilde kullanacak araçlara sahip olması ve bu araçları etkili şekilde yönetebilmesi çok kritiktir. 

Değişen düzende, hastaların ve danışanların online randevu almadan önce en çok dikkat ettikleri konuları sizler için bir araya getirdik. 

1. Muayenehane/klinik adresi

İnternette sağlık araması yapan hastaların/danışanların büyük bir kısmı hastalık, uzmanlık, şehir, bölge gibi anahtar kelimeleri kombinleyerek arama yapıyor. Bu durum da, muayenehane adresinin önemini artırıyor. 

Hastalar veya danışanlar için evine veya iş yerine makul bir uzaklıkta olan muayenehaneler karar aşamasında çok belirleyicidir. Muayenehane adresinizin yakınlığı kadar rahat ulaşılabilir olması da çok önemlidir. Bunun için, Google Haritalar ile entegre çalışan Google Benim İşletmem hizmetinden yararlanın. Profilinizdeki, muayenehane/klinik adresinizi her zaman güncel tutun. Google Haritalar, Yandex Haritalar gibi uygulamalarda muayenehane adresinizin kayıtlı olması, hastaların/danışanların ulaşımını kolaylaştırır ve olumlu deneyim yaşamalarını sağlar. DoktorTakvimi ve Google Benim İşletmem işbirliğinin sunduğu fırsatlardan yararlanmak için blogumuzu okuyabilirsiniz. 

Unutmayın ki hasta/danışan deneyiminde bıraktığınız her pozitif etki online imajınıza katkı sağlayarak büyür. Online imajınız nasıl olmalı? adlı e-kitabımızı inceleyerek daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. 

2. Profil fotoğrafı

Profil fotoğrafı, internette sağlık araması yapan hastaların/danışanların gördüğü tek görsel öğedir ve online imajınızın gelişmesine katkı sağlar. Örneğin, DoktorTakvimi verilerine göre hastalar/danışanlar fotoğraflı profilleri, fotoğrafsız profillere göre %37 daha fazla ziyaret ediyor. Buna ek olarak, profil fotoğrafınızdaki ifadeniz ve görüntünün doğallığı da hasta/danışan kararlarını etkiliyor. Uygun bir arkaplanda -tercihen nötr bir renkte- ve resmi giysilerinizle çekildiğiniz doğal bir poz profiliniz için uygun bir profil fotoğrafı olacaktır. 

3. Hasta/Danışan yorumları

Yorumlar, özellikle tanımadıkları bir hekimi/uzmanı araştıran hastalar/danışanlar için karar alma aşamasını en çok etkileyen faktördür. Daha önce sağlık hizmeti sunduğunuz hastalarınızın veya danışanlarınızın aktardığı deneyimler yeni hastalarınızın/danışanlarınızın olası deneyimlerindeki beklentilerini şekillendirmesi açısından çok kıymetlidir. Hakkınızda yapılmış olumlu yorumlar hastaların/danışanların akıllarındaki soru işaretlerini azaltır ve hekim/uzman seçiminde kararlı adım atmasını sağlar. Böylece, hakkınızdaki olumlu yorumlar sayesinde endişeleri azalmış olan hastalarla/danışanlarla kuracağınız ilişki daha güvenilir ve sürdürülebilir hale gelir.

Olumlu ya da olumsuz yorumları yanıtlamanız da hastalara ve danışanlara ilgili/duyarlı bir profil çizmeniz açısından oldukça kıymetlidir. Olumlu yorum aldığınızda teşekkür ederek, olumsuz yorum aldığınızda ise sebebini anladıktan sonra uygun bir dille açıklama yaparak verdiğiniz yanıtlar online imajınıza katkı sağlar. 

Yapılan araştırmalara göre hastaların ve danışanların;

  • %82’si, online görüşlerin, hekim ve uzman seçimlerinde direkt etkili olduğunu belirtiyor.
  • %50’si, hekim veya uzman hakkında en az on görüş varsa, o hekimi/uzmanı düşünmeye değer buluyor. 
  • %80’i, dört yıldızlık yani ortalama bir görüş oranına sahip hekim veya uzmanı ‘yeterince iyi’ olarak değerlendirdiğini söylüyor. 
  • %85’i, eğer hekime/uzmana dair görüşlerin %10’dan fazlası bir yıldız içeriyorsa; o hekimden/uzmandan randevu almaktan çekineceklerini belirtiyor.
  • %75’i için, hekim/uzman hakkındaki görüşler bir yıldan eskiyse geçerliliğini/güvenilirliğini kaybetmiş sayılıyor.

Konu ile ilgili detaylı bilgi almak için “Hakkınızdaki online görüşler neden önemlidir?” e-kitabımıza bu linkten ulaşabilirsiniz. 

4. Anlaşmalı olduğu sigortalar

Hastalar/danışanlar için bir diğer önemli konu da sahip oldukları sağlık sigortalarının, seçmeyi düşündükleri uzmanla/hekimle veya klinikle anlaşmalı olup olmadığıdır.

Anlaşmalı olduğunuz sağlık sigortalarının net bir şekilde online kanallarda görünür olması hastaların/danışanların araştırma yaparken hızlı bilgi toplamasını kolaylaştırıyor, zaman kayıplarının önüne geçiyor ve deneyimlerini iyileştiriyor.

5. Özgeçmiş/Hakkımda bölümü

Bir diğer önemli konu da hastaların/danışanların hekim/uzman seçiminde kendi rahatsızlıklarına en uygun uzmanlık alanlarında kendini geliştirmiş ve tecrübe edinmiş hekim/uzman arayışında olmalarıdır.

Profilinizde, kendiniz hakkında kısa ve uzmanlığınıza dair hakimiyetinizi gösteren bilgilere yer vermelisiniz. Örneğin; mezun olduğunuz okullar, uzmanlaştığınız alanlar, bildiğiniz diller ve yazdığınız makaleler gibi bilgiler, hastaların/danışanların hekim/uzman tercihi yaparkenki kararlarını etkileyecektir. Bu noktada, profilinizi eksiksiz bir şekilde tamamlamanız ve hastaların/danışanların bilgiye ulaşımını kolaylaştırmanız ilk adımdan itibaren olumlu bir deneyim yaşanmasını sağlayacaktır.

6. (Bonus) Online Danışmanlık Özelliği

Son olarak, gelişen teknoloji ve değişen yaşam standartları ile birlikte, online danışmanlık hizmeti danışanların giderek daha çok talep ettiği bir durum haline gelmiştir. Evden ayrılmayı tercih etmeyen veya şehir dışında olan ve uzmanlığınıza ihtiyaç duyan hasta ve danışanlarınız için online danışmanlık hizmeti sunarak onlara bir iletişim kanalı daha açabilirsiniz. Böylece her konumdan ulaşılabilirliğiniz artar ve hasta/danışan deneyiminin gelişmesine doğrudan katkı sağlarsınız. DoktorTakvimi’nin tüm hekim ve uzmanlara sunduğu online danışmanlık hizmeti fırsatıyla ilgili detaylı bilgi almak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Siz de bu  5 maddeyi kusursuz hale getirdiğinizde; hastaların/danışanların tüm ihtiyaçlarını karşılar, iletişime geçtiğiniz ilk anda itibaren güvene dayalı bir ilişki kurar ve hasta/danışan deneyimini eksiksiz olarak temin edersiniz. Online görünürlük sayesinde kolayca ulaştığı hekimlerden ve uzmanlardan; kendisine en iyi yardımı vereceğini düşündüğü kişiyi seçen hasta/danışan, yaşadığı deneyimi çeşitli platformlar aracılığıyla benzer durumdaki hastalara/danışanlara aktarır.