Haz 25, 2024

Google'ın Hiç Bilmediğiniz Sağlık Odaklı Yapay Zeka Uygulamaları

como-posicionar-mi-consulta-en-google

Her yıl yapılan Google Health etkinliği olan Check Up'ta şirket genelindeki ekipler bir araya gelerek yapay zekanın, insanları sağlık bilgilerine ve onlar için önemli olan analizlere anlamlı ve yararlı yollarla ulaştırmamıza nasıl yardımcı olduğunu gösterdi. Biz de bu sonuçlara ilişkin işinize yarayabilecek verileri makalemizde sizlerle paylaştık. Keyifli okumalar...

Aramaları Daha Görsel Hale Getirme 

Ciltte yaşanılan bir renk değişikliğini veya başka bazı sağlık sorularını tek başına kelimelerle anlatmak zor olabilir. Geçtiğimiz yıl Google, bu tarz problemleri kelimelerle anlatmak yerine Google Lens'i kullanarak cildinizde gördüklerinizi aratmanızı mümkün kıldı. Google uygulamasında Lens ile cildinizin fotoğrafını çekin; aramanıza yardımcı olacak görsel açıdan benzer eşleşmeleri web'de bulabilirsiniz. Bugün yapay zeka destekli bu özellik artık 150'den fazla ülkede mevcut ve elinizdeki değişik bir kızarıklık gibi vücudunuzda gelişen herhangi bir şeyi nasıl tanımlayacağınızdan emin olmasanız bile çalışıyor.



Fitbit ile Daha Derin Sağlık Analizleri

Fitbit, kişisel sağlık ve fitness verilerinizi sentezleyerek Fitbit uygulamasında takip etmenizi sağlar. Ekipleri şu anda, benzersiz ihtiyaçlarınız ve tercihlerinize göre keşfedebileceğiniz daha kişiselleştirilmiş içgörüler sunmak için kişisel yapay zeka özellikleri geliştirmektedir.

Geçen yıl tanıtılan Fitbit Labs, Premium kullanıcılarına deneysel yapay zeka özelliklerine erken erişim sağlayarak bu özellikleri test etmelerine ve geri bildirimde bulunmalarına olanak tanıyacaktır. Google’ın yapay zeka uzmanlığından yararlanan Fitbit Labs, sağlık verilerinizi daha kapsamlı bir şekilde anlamanıza ve bu bilgileri birleştirmenize yardımcı olabilir. Soruları doğal bir şekilde sorabilecek ve kendi verilerinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olmak için size özel grafikler oluşturabileceksiniz. Örneğin, kaç aktif bölge dakikası (AZM) aldığınızı ve bunun uykunuzun ne kadar dinlendirici olduğu ile olan ilişkisini daha derinlemesine inceleyebilirsiniz.

Fitbit ve Google Araştırma, sağlık ve wellness uzmanları, doktorlar ve sertifikalı koçlarla birlikte yeni bir sağlık ve wellness modeli oluşturmak için çalışıyor. Bu yeni Kişisel Sağlık Büyük Dil Modeli, gelecekteki yapay zeka özelliklerini portföyümüz genelinde destekleyecektir.



Yapay Zekanın Yardımcı Yeteneklerini Daha İyi Anlama

Üretken yapay zeka, klinisyenlere saatler süren dokümantasyon gibi idari görevlerde yardımcı olarak şimdiden bir destek aracı olarak çalışmaktadır. Google Health burada durmuyor; ortaklarıyla olan çalışmalarını temel alarak nelerin mümkün olduğunu keşfetmeye devam ediyor.

Bu yılın başlarında Google, LLM üzerine kurulu ve tanısal muhakeme ve klinik görüşmeler için optimize edilmiş bir araştırma yapay zeka sistemi olan AMIE'yi (Articulate Medical Intelligence Explorer) tanıttı. Google Health, bir LLM'nin performansını, hasta aktörlerle metin tabanlı danışmaları simüle ederek ve “Amaçlı Yapılandırılmış Klinik Sınavlar” adlı iyi bilinen bir çerçeveyi tüketiciye yönelik bir kullanıcı arayüzüne uyarlayarak inceledi. Aynı simüle edilmiş metin danışmalarını gerçekleştiren gerçek birinci basamak klinisyenlerle yapılan rastgele bir karşılaştırmada, uygun şekilde eğitilmiş LLM, tanısal doğruluk, empati ve yardımcı açıklama gibi özellikler açısından bu danışmalarla eşdeğer veya daha yüksek puan aldı.

Google Health'in bir sonraki adımı, AMIE gibi bir LLM'nin klinik görüşmeleri desteklemede ne kadar yardımcı olabileceğini görmek için bir sağlık kuruluşu ile bunu test etmektir. Google Health, tıbbi profesyonellerin gözetiminde, klinisyenlerin ve hastaların bakım deneyiminde yapay zekanın kullanımını nasıl algıladığını öğrenmeyi umuyor.

Sağlık hizmetleri, toplumun en karmaşık zorluklarından bazılarını sunmaktadır. Google Health, yapay zekanın bu zorlukların üstesinden nasıl gelebileceğini ve bakımı nasıl iyileştirebileceğini görmek için ortaklarıyla birlikte çalışıyor.