Danışanlarınızın Sağlıklı Beslenme Motivasyonunu Nasıl Artırırsınız?

sağlıklı-beslenme

Her pazartesi başlanan ancak sonrasında her zaman aynı istikrarla devam etmeyebilen diyetlerin karşısında ne kadar zorlandığınızı biliyoruz. Bir diyetisyen olarak kişiye özel listeler hazırlamak, bunları takip etmek, zorlanan danışanlarınıza destek olmak gibi pek çok sorumluluğunuz var. Bu sebeple sizler için bazı öneriler ve minik bir hediye hazırladık. 

Danışanlarınızın sağlıklı beslenme motivasyonlarını korumalarına yardımcı olurken zorlandığınız, unutabileceğiniz noktalar için bazı ipuçlarını bir araya getirdik. Bu ipuçlarını danışanlarınızla doğrudan paylaşarak veya kendinize bir check-list oluşturarak vakit kazanabilirsiniz. 

Diyet yapmak veya sağlıklı beslenmek için herkesin motivasyonu farklıdır. Genelde kilo vermek için diyet yapıldığını düşünsek de bazı hastalıklar sebebiyle belirli bir beslenme düzenine bağlı kalmak, kilo almaya çalışmak gibi durumlarda da diyetisyen kontrolünde hareket edilir. Haydi gelin tüm bunları kapsayacak bazı fikirlerimize ve küçük hediyemize göz atalım. 

Hedefleri Haftalık Parçalara Ayırın 

Sağlıklı beslenme uzun bir süreçtir. Kısa dönemde büyük etkiler görmek her zaman çok mümkün değildir. Yolun bu kadar uzun olması ise bazen motivasyon kırıcı olabilir. 

Bu noktada hemen herkesin motivasyonunu sağlam tutabilmek adına sizin belirlediğiniz gerçekçi hedefleri parçalara bölmek işe yarayacaktır. 1 ayda verilmesi ya da alınması gereken kilo miktarını, değişmesi gereken kan değerli gibi metrikleri daha kısa dönemlere bölerek hedefleri küçültebilirsiniz. Böylece hedeflerini tamamlamaya çalışan danışanlarınız hedeflerini daha sık tutturma imkanı elde ederler veya tutturamadıklarında bir sonraki hedefi tutturabilme ihtimalleri daha yakın ve yüksek olur.

Ödülleri Kişiselleştirin 

Herkesin kişisel motivasyon kaynağı farklıdır. Danışanlarınızla geliştirdiğiniz iletişime istinaden siz de zamanla onları yakından tanıyarak listelerde buna uygun değişiklikler yapıyorsunuzdur muhtemelen. Ancak buna ek olarak tutturulan hedeflere verilecek ödülleri de değiştirebilirsiniz. Özel ilgiden çok hoşlanan ve büyük çaba harcayan bir danışanınıza sevdiği herhangi bir şey göndermek de olabilir, çok istediği bir şeyi erteliyorsa onu bunu yapmaya teşvik etmek de olabilir... 

Bazı kişiler için fast food bir ödül olabilecekken bu bazı kişiler için herhangi kalorili bir içecek ya da nefis bir tatlı olabilir. Eğer danışanlarınızı kişisel olarak tanımaya çaba harcarsanız bu bilgilerin hepsi zamanla oturacaktır ve danışanınız onu tanıyor oluşunuzdan büyük bir memnuniyet duyacaktır. Hedef tutturma ve ödülleri daha da oyunlaştırarak hayatına dair başka küçük şeyleri de sağlıklı beslenme hedeflerine göre düzenlemesini sağlayarak motivasyonunu artırabilirsiniz. Örneğin danışanınızın istediği bir kıyafeti ya da eşyayı kendisine almasını da birlikte ödül olarak belirleyebilirsiniz.

Danışanlarınızı Faydalı İçeriklerle Besleyin 

Kendinize bir içerik kütüphanesi oluşturun. Nasıl mı? Bu kütüphanede beslenme ile ilgili programlar, yemek tarifleri, belgeseller, kitaplar veya makaleler olabilir. Benzer hedefleri olan danışanlarınızı gruplandırarak onlarla bu kütüphaneden içerikler paylaşabilirsiniz. Örneğin diyabet ile ilgili çalıştığınız danışanlarınızla bu konu ile ilgili gördüğünüz makaleleri, belgeselleri paylaşabilirsiniz.

Genel olarak sağlıklı beslenme, sürdürülebilir gıdalar hakkında içeriklerle de danışanlarınızı besleyerek sağlıklı beslenmenin bir yaşam tarzına dönüşmesine motivasyon sağlayabilirsiniz. Örneğin ünlü bir şef olan Mehmet Gürs'ün sunduğu YouTube programı "Ruhun Doysun" ya da Spotify programı "İyi Yemek" gibi faydalı içerikler danışanlarınızın hoşuna gidebilir. Şeker yemek ve tatlılar konusunda zorlanan danışanlarınıza "The Sugar" isimli belgeseli önerebilirsiniz. Netflix'te gıdalarla ilgili pek çok belgesel var, içlerinden sevdiklerinizi danışanlarınızla paylaşabilir ve sağlıklı beslenmek, gıda endüstrisi gibi konularda bilgilenmelerini sağlayabilirsiniz. 

Spor Konusunda Motivasyon Desteği Sağlayın  

Danışanlarınızın sağlıklı beslenme düzeninin yanına bir de sağlıklı yaşan adına sporu katmasını sağlayın. Kilo vermek isteyen birisi için bu yürüyüş, fitness, pilates gibi sporlar olabilir. Genel olarak sağlıklı yaşam motivasyonunu artırmak adına danışanlarınıza daha önce denemedikleri spor dallarını denemeleri konusunda da yardımcı olabilirsiniz. Tırmanış, doğa yürüyüş rotaları, yoga, yüzme gibi danışanınıza uygun olan sporları önerebilirsiniz. Danışanınızın oturduğu yere göre çevresinde yapabileceği sporları araştırarak beslenme listelerinin yanına bu tarz öneriler ekleyebilirsiniz.

Eğer kendi çevrenizde bildiğiniz ve güvendiğiniz spor merkezleri, spor hocaları varsa bunları mutlaka danışanlarınızla paylaşın. Bu tarz yerlerle özel anlaşmalar da yapabilirsiniz. Herhangi bir dalda kendi danışanlarınıza özel küçük de olsa bir indirim isteyerek danışanlarınızı motive edebilirsiniz. 

Evlerinden, ücretsiz bir şekilde spor yapmak isteyenler içinse Nike Training Club, SWEATers gibi uygulamalar önerebilirsiniz.

Size Bir De Hediyemiz Var! 

Tüm bu süreçte ister kendiniz için isterseniz de danışanlarınız için motivasyonunuzu artırmak adına dinleyebileceğiniz bir liste oluşturduk. Sizin için oluşturduğumuz Spotify listesini aşağıdaki butona tıklayarak istediğiniz zaman dinleyebilir, linkini danışanlarınızla da paylaşabilirsiniz.  

Spotify Listesini Aç